У Томску направљен вештачки носилац природног интелекта

18-08-2015 01:47:30 | | / vostok.rs |


Научници са Томског државног универзитета заједно са колегама из пет земаља направили су вештачког носиоца природног интелекта - физички модел способан да се самообучава, како би моделирали патолошка стања и лечили различите врсте поремећаја људског памћења, саопштио је универзитет.

„Прво су направљени математички и компјутерски модели људског мозга. Затим је конструисан електронски уређај који садржи перцептроне (вештачке неуронске мреже). Он је способан да обрађује различите информације, као што су видео и звук” - истакао је професор универзитета Владимир Сирјамкин.

Пројекат реализује међународна лабораторија Центра за изузетност „Интелигентни технички системи” Томског универзитета у којем раде научници из Русије, Немачке, Бугарске, Украјине, Белорусије и Казахстана. Они тренутно раде на главном систему робота који представља интелигентни систем управљања. На крају би вештачки мозак требало да буде пандан биолошког модела.

„Пред нама је огроман посао, али веома важан корак је већ учињен - успели смо да откријемо тајну мождане неуронске мреже. У нашем физичком моделу, као и у људском мозгу, одвија се формирање нових неуронских мрежа и гашење постојећих. Код човек је то процес заборављања” - истиче главни консктруктор Владимир Шумилов.

По мишљењу научника, могућности за коришћење њихове вештачке интелигенције су неограничене. Она би могла да помогне лекарима у истраживању и лечењу различитих врста амнезије, као и Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Узрок тих патологија најчешће је оштећење неуронских веза или престанак рада неурона.

На универзитету додају да би стручњаци могли да користе вештачки мозак за моделирање патолошких стања и да на основу стеченог искуства бирају методе њиховог лечења помоћу лекова. Поред тога, вештачки носилац природне интелигенције може да се уграђује у „паметне” роботске системе и неурорачунаре.