Америчке свиње непожељне у Кини

18-08-2015 12:21:56 | | / vostok.rs |


Амерички произвођачи свињетине суочени су са огромним финансијским губицима јер је Кина забранила увоз меса произведеног коришћењем популарног хормона раста, који је у широкој употреби у САД.

Европа ће ове године Кини испоручити више меса него Сједињене Државе, упркос томе што се Америка сматра светским лидером у извозу свињских производа, пише „Робобанк“. Разлог је једноставан — Пекинг је забранио употребу хормона раста, којим се храни више од 80 посто свиња у Америци.

Хормон рактопамин доводи до брзог увећања тежине животиња чије се месо користи у људској исхрани, а према пољопривредној регулативи у већини земаља широм света, представља опасност за људско здравље.

У првој половини 2015. године, увоз америчке свињетине у Кину опао је за 41 посто у односу на прошлу годину, што је најгори резултат од 2010. године. Истовремено, производња свињског меса у САД је ове године оборила државни рекорд, са производњом од 11,5 милијарди килограма. Кинеско тржише је веома атрактивно за америчке фармере. Према писању листа „Економист“, од 1970. године у Кини је готово седмоструко порасла употреба свињетине. Кина данас производи и конузумира готово 500 милиона свиња годишње, што је половина свињетине која се поједе у читавом свету.

Штавише, кинески купци не узимају само чисто место, већ и уши и друге органе ових животиња, оне делове за којима у другим земљама постоји мала тражња. То доводи до пораста цене сваке свиње која је одгајена у САД за 10 долара, наводи агенција „Блумберг“.

Међутим, забрана коришћења рактопамина учинила је америчке свиње непожељним у Кини. Продаја меса произведеног на бази рактопамина забрањено је у 160 земаља, укључујући земље ЕУ, Кину и Русију.

У жељи да производне стандарде ускладе са кинеским, амерички фармери журе да пређу на производњу меса без ракотпамина. Међутим, чак и да у томе успеју у кратком временском року, ипак би могли да изгубе битку са европским произвођачима, додаје „Блумберг“.