Кинези освајају тамну страну Месеца

18-08-2015 11:59:46 | | / vostok.rs |


Изгледа да ће Кинези отићи на тамну страну Месеца пошто су њихови научници успешно тестирали електроенергетски систем носача ракете „Дуги марш 5“, који ће бити употребљен за мисију на Месец названу „Чанг-5“ 2017. године, јавила је Синхуа.

Мотори ракете су покренути са земље, што је добар финални тест пре лансирања планираног за наредну годину, саопштила је Државна управа за науку, технологију и индустрију за народну одбрану.

Кина има циљ да постане прва земља која ће да слети на Месечеву страну која се не види са земље и изгради камп за астронауте у наредних неколико година. Мисија предвиђа и израду сонди на тој страни Месеца, тест преноса података и комуникационих способности…

О такозваној тамној страни Месеца не зна се много и она никада није довољно истражена.

Амерички астронаут Џек Шмит предложио је да се она истражи 1970. године, али је НАСА његов предлог одбила, наводећи да је страна која се не види са Земље неравна и опасна, подсећа кинеска Државна управа.

Кина је спремна да сарађује са другим земљама у вези са овом мисијом, али је проблем у томе што је НАСА забрањено да ради с Кином. Кинеска нација је, поред руске и америчке, једина које је слетела на Месечеву површину.