Ердоган пере новац на Косову

18-08-2015 08:37:19 | | / vostok.rs |


Милиони евра из Турске се сливају на Косово илегалним путевима, заобилазећи банке, а преко њих власт Реџепа Ердогана пере новац, тврди Приштински „Зери“.

Како наводи лист, на Косову се „преливају милиони“, али не као инвестиције или помоћ економији, нити како би се финансирали пројекти, већ како би се обновили религијски објекти.

„Већина инвестиција без сумње износи на видело Ердоганово велико прање новца преко Косова“, наводе „Зери“.

Десетине нових џамија на Косову, као и обнова свих постојећих изграђених током Османлијског царства, финансирају се преко великог донатора „Турске агенције за кооперацију у координацију“ (ТИКА), наводи „Зери“ и истиче да је Агенцију основала турска влада, да њом директно руководи амбасада у Турској.

Турска је међу првима признала Косово, а за Ердогана се у више наврата писало да отворено лобира за Косово.

Такође, турски председник подигао је много прашине пре две године када је у Призрену рекао да је „косовска земља његова друга земља“.

Тадашњи премијер Турске је рекао да културе Турске и Косово могу бити другачије, али да њихови грађани припадају истој земљи.

Уследила је оштра реакција србског Министарства спољних послова и јавности у Србији, али је из кабинета саопштено да Ердогановог извињења неће бити и да је његова изјава „погрешно протумачена“. Касније је објављено и да је превод погрешан и да је Ердоган није рекао да је „Косово Турска, Турска Косово“.