Видели смо Дизниленд, а сањамо наш балкон!

10-08-2015 09:45:06 | | / vostok.rs |

Србски специјални олимпијци са такмичења из САД донели чак 17 медаља и препуни су дивних утисака


Захваљујући Србима из Калифорније имали смо подршку са трибина. Жалим што нисмо народу показали своје медаље - каже Ђурица Ђурица, шампион у трчању на сто метара.

Да није било помоћи Владе Србије, али и двојице спортиста - Владимира Грбића и Новака Ђоковића, наши репрезентативци би вероватно изостали са Специјалне олимпијаде, која се ове године одржавала у САД. Прошле недеље наши млади такмичари вратили су се из САД.

- Захваљујући Србима из Калифорније имали смо подршку са трибина, помоћ у смештају и исхрани, али и предиван провод у Лос Анђелесу. Најважније је да нисмо били усамљени и да смо осетили искрено гостопримство!

Ово нам је рекао Ђурица Ђурица, освајач златне медаље у трчању на 100 метара. Има 25 година, диплому средње школе и живи у Београду. Већ две године се бави спортом у клубу за специјалне спортисте. Каже да су такмичари били смештени у интернатима Универзитета Јужна Калифорнија и Универзитета Лос Анђелес.

- Ово је наше четврто учешће на летњој Олимпијади и најуспешније. Злато су освојили Јелена Врућинић у бацању кугле, Андријана Радојковић и Алекса Ћирић у пливању, Иван и Борислав Живков у стоном тенису, као и наши фудбалери. Сребро смо освојили у стоном тенису, пливању, боћању и женској кошарци, а бронзу у одбојци, и мушкој и женској, и боћању. Ту радост смо поделили са нашим тренерима, али и са нашим навијачима када су нас повели на излет у Дизниленд - радостан је Ђурица Ђурица.

- Гледали смо Пају, Шиљу и Микија. Возили смо се панорамским возом сат и по и разгледали чаробне дворце из филмова Волта Дизнија - задовољан је Ђурица.

Специјални спортисти су добили честитке од премијера Александра Вучића, а и стисак руке од министра спорта Вање Удовичића.

- У Београду смо лепо дочекани, али нисмо народу показали своје медаље. Сањао сам балкон Скупштине града Београда да се покажемо као прави шампиони - искрено говори Ђурица Ђурица, олимпијски шампион у трчању на сто метара са 17,08 секунди.

ИЗВАНРЕДНА ДЕЦА

- Наши спортисти су на сјајан начин представљали Србију. Освојили су 17 медаља у девет спортова. Уврстили су нашу земљу међу десет најуспешнијих на Специјалној олимпијади. И, што је најважније, показали су се као витезови спорта, јер су поштовали правило да "специјалци" освајају поене, а да "нормални" играчи само асистирају, што многе репрезентације нису поштовале - рекао нам је Миодраг Николић.

ХУМАНИСТИ ИЗ Л.А.

Организатори дочека србских младих олимпијаца били су Миодраг Николић, председник организације "Спасимо српску децу", Мајирора и Таса Филиповић, менаџер НБА лиге, свештеници Блашко Параклис и Петар Јовановић, новинар Драган Ракоњац из Лос Анђелеса...