Њузвик: Многи и у Украјини САД сматрају надменом и агресивном суперсилом

05-08-2015 11:20:10 | | / vostok.rs |


Аантиамеричка расположења јасно се уочавају не само у Русији, него и у Украјини коју подржава Вашингтон.

Како је објавио Newsweek, до оваквог закључка су дошли социолози са Универзитета „Висконсин” који су обавили истраживање у више држава насталих од СССР. Притом су утврдили да већина испитаника не само да не одобрава спољну политику САД, него још ту земљу сматра „охолом суперсилом која се меша у туђе послове, цинично се руководећи само сопственим интересима”.

Не само већина међу Русима, већ и међу Азербејџанцима, Киргизима и, чак, Украјинцима. Истовремено, испоставило се да многи унутар већине у тим земљама имају поштовање, па чак и усхићење за економску моћ, технологије и културу САД,

Newsweek наглашава и да су Сједињене Државе „у великим проблемима са пиаром на постсовјетском простору”. Тачније, ово је америчком листу рекао професор социологије Теодор Гербер из Медисона који је руководио истраживањем.

Истраживање којим је руководио Гербер само је потврдило да су антиамеричка расположења најјача међу Русима који готово једнодушно имају негативан однос према САД јер их сматрају агресивном и надменом државом која намеће своју вољу целом свету, уништавајући конкуренте и вршећи притисак на Русију.

Неки од испитаника-Руса изразили су увереност да амерички војници чак ратују на страни Украјине, а један од њих је инсистирао на тврдњи да су Американци оборили малезијски Боинг на истоку Украјине верујући да је то председнички авион Владимира Путина.

Руси су указивали и на покушаје САД да дестабилизују њихову земљу помоћу својих невладиних организација, односно своје „пете колоне”.

Гербер је заједно са колегама проценио: размере антиамеричких расположења потврђују да су истовремено на рекордној висини и подршка Путиновој политици и непријатељство према САД. И указао: да чак и многи критичари америчке спољне политике не крију да им се свиђају холивудски филмови и америчка музика.

Амерички истраживачи су се, наравно, посебно, позабавили Украјином и не крију да ће резултати до којих су дошли разочарати званични Вашингтон. Јер, већина је разочарана размерама америчке подршке Кијеву, а и мотивима званичног Вашингтона.

Гербер и његове колеге цитирају и ово мишљење једног испитаника из Лавова: „Америка је још једна империја. Ми мало знамо о руској и америчкој империји, али су оне изабрале Украјину за место битке, за место не којем ће свету показати ко је јачи”.

Истраживање је показало и да Азербејџанци истовремено имају похвале и на рачун САД и на рачун Русије.

Гербер и његове колеге отворено су препоручили државном врху САД да смањи подршку разним удружењима на простору бившег САД. По њиховом мишљењу, америчко финансирање тих организација само иде на руку „ауторитарним лидерима”, а наноси директну штету репутацији Сједињених Држава и НВО које добијају америчку помоћ.

Уместо тога, предложили су, Вашингтон треба да се усредсреди на програме за размену идеја, људи и културних садржаја. Уверени су да би то повећало поштовање према САД.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут