Украјина пропада, Порошенков бизнис — цвета

04-08-2015 08:26:17 | | / vostok.rs |


Предизборна кампања Петра Порошенка запамћена је у Украјини пре свега по обећањима да ће развластити олигархе и продати своје компаније, на основу података које је ових дана објавио немачки „Шпигл“, Порошенкови пријатељи — олигарси, настављају да се богате, а његов сопствени бизнис је процветао.

Фабрика чоколаде „Рошен“ не само да није продата, него је увелико повећала производњу — за годину дана отворено је 14 нових продавница укључујући и једну у самом центру Кијева. Председник Украјине то објашњава чињеницом да је Украјина у јако лошој економској ситуацији, па просто не може да нађе купца.

Исто тако добро послује и Порошенкова банка чији су активи значајно порасли, пише даље немачки лист, додајући да су председникови пословни контакти у најмању руку сумњиви, а пословни партнери показују велико интересовање за енергетски сектор Украјине.

Истина је да је влада одавно планирала реформу сектора, али за „Шпигл“ је спoрно питање како се могло десити да је уговор потписан са давним Порошенковим бизнис партнером Константином Григоришином. Према подацима које наводи лист, Григоришинова компанија је добила посао без обзира на „енормно повећане“ цене нових трансформатора који су Украјини веома потребни.

„Шпигл“ изражава сумњу и у приватизацију компаније „Центренерго“ коју наводно успорава Порошенков повереник у влади, његов стари пословни партнер Владимир Демчишин, из разлога који „доводе у сумњу његов професионализам“.

У тесту се украјинском председнику замера и да неће да се растане са „Каналoм 5“, телевизијом чији је оснивач. То изазива незадовољство и у његовој партији, па га посланик Сергеј Лешченко назива „украјинским Берлусконијем“, асоцирајући тако на бројне афере бившег италијанског премијера.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут