Волт: Неки европски лидери могу ускоро затражити помоћ Русије

04-08-2015 08:08:11 | | / vostok.rs |


Aмеричка рејтинг-агенција Standard & Poor's смањила је дугорочну прогнозу Европске уније са „стабилно“ на „негативно“.

Истовремено је дугорочни и краткорочни рејтинг ЕУ оставила на досадашњем нивоу „АА+/А-1+“.

Ово није, међутим, једини црни прогностички облак над Европском унијом.

Професор Харвардског универзитета, Стивен Волт, у ауторском тексту написаном за Foreign Policy, тврди да се перспектива ЕУ тешко може назвати оптимистичком јер је очекује губитак и јединства и утицаја.

Волт процењује да је ЕУ постала жртва сопствених успеха јер је постајала све незграпнија како се ширила, а истовремено и све нејединственија и непопуларнија међу сопственим грађанима.

„Огроман промашај било је формирање јединствене зоне евра без истовременог формирања неопходних политичких механизама за функционисање монетарне уније. Зато је криза еврозоне посејала раздор међу земљама чланицама ЕУ, а неке земље могу минирати цео европски пројекат“.

Волт посебно указује да - због притока све већег броја миграната и економских проблема и раста незапослености - све већу популарност стичу националистичке партије које су против „самих основа ЕУ“.

Волт прогнозира да ће економија ЕУ - због проблема са наталитетом - расти споро, а да ће се све европске водеће партије суочавати са све већим проблемима.

По његовом мишљењу, излаз би могли пронаћи смели лидери, али је њихова појава мало вероватна зато што у границама ЕУ више нема лидера калибра Конрада Аденаура, Шарла де Гола и Маргарет Тачер.

Европска унија - уверен је Волт - највероватније неће у догледно време постати „тесни савез“, али ће се некако „одржавати на површини“. Економског раста неће бити, а политички утицај ЕУ ће даље слабити.

Волт сматра да је могућ и распад ЕУ, односно крах „европског пројекта“.

Он претпоставља да Грчка може бити захваћена социјалним немирима великих размера, а да се неки европски лидери „чак могу обратити Москви за помоћ“.

Све ће се ово - опомиње Волт - негативно одразити и на Америци јер слаб економски раст у ЕУ значи и слаб раст у САД. Осим овога, ослабљена ЕУ неће моћи да помаже Вашингтону у одмеравању снага са Кином, нити у решавању проблема Блиског истока.