Фијаско преговора о Транспацифичком тргивинском партнерству

03-08-2015 03:01:48 | | / vostok.rs |


Преговори земаља Транспацифичког партнерства (ТТП) који су одржани на Хавајима нису се завршили потписивањем споразума о зони слободне трговине у Азијско-пацифичком региону, саопштила је агенција „Франс прес“.

Четвородневни преговори 12 земаља-учесница Транспацифичког партнерства (ТТП) одржани су на острву Мауи, у Хавајском архипелагу. Агенција Ројтерс, позивајући се на изворе, пренела је да би главни разлог неуспеха могле бити несугласице главних земаља-учесника партнерства у низу кључних економских питања у аутомобилској, фармацеутској и пољопривредној сфери.

„Оно што је тужно је да је (договор) 98 одсто закључен“, изјавио је аустралијски министар за трговину и инвестиције Ендру Роб.

Према речима трговинског представника САД Мајкла Фромана, током преговора стране су ипак постигли „значајан успех“ по питању споразума о слободној зони, преноси „Франс прес“.

Према подацима ове агенције, датум нове рунде вишестраних преговора није одређен, али земље-учеснице ТТП настављају разговоре на билатералном нивоу.