БРИКС као Уједињене нације

03-08-2015 02:59:53 | | / vostok.rs |


Рад групе БРИКС усмерен је на сарадњу која би била од користи свим чланицама, каже се у заједничком чланку пет посланика земаља БРИКС у Великој Британији, објавио је британски лист „Телеграф“.

„Као одговор на разговоре око БРИКС-а, желимо да појаснимо да наш форум није усмерен против неких страна. Он је усмерен на узајамно корисну сарадњу на средству за заједнички рад. Наша сарадња је заснована на принципима Уједињених нација, укључујући заједничко право. Нико никоме не говори шта да ради или му намеће своју вољу, док се процес доношења одлука гради на консензусу. Зато верујемо да наше партнерство, које чини 43 одсто светског становништва и скоро 30 одсто светског БДП-а, предлаже стабилан модел међународне сарадње“, каже се у саопштењу амбасадора.

Аутори чланка су навели да је још једна сфера сарадње држава БРИКС-а решавање проблема попут тероризма, трговине дрогом, нових инфекцијских болести, климатских промена. Према њиховим мишљењима, ови проблеми су међудржавни и могу бити решени само захваљујући међународним напорима на светском и регионалном нивоу.

Чланак су припремили амбасадори Русије Александар Јаковенко, Бразила Роберто Џакуарибе, кине Лу Сјаомин, Индије Ранџан Матхаи и Јужноафричке Републике Обед Млаба.