Компанија из Русије пронашла највеће залихе злата у Судану

03-08-2015 10:28:36 | | / vostok.rs |


Министар за минералне ресурсе Судана Ахмад Мухамед ел Карури саопштио је да је руска компанија „Siberian for Mining“ пронашла највеће залихе злата и да су са њом закључили највећи у историји инвестициони уговор.

„Руска компанија је пронашла велике резерве злата у две провинције — провинцијама Црвено море и Нил“, изјавио је Ел Карури на церемонији којој су присуствовали председник Судана Омар ел Башир и директор компаније Владимир Жуков.

Укупна количина пронађеног злата износи око 16 хиљада тона, изјавио је министар на прес-конференцији. „Тржишна цена ове количине злата износи 298 милиона долара“, саопштио је министар.

Према условима споразума, у првој години биће ископано око 33 тоне злата. Кроз две и по године, експлоатација ће порасти до 53 тоне, наводи министар.

Министар је нагласио да ће ово откриће помоћи економском развоју земље и подсетио да је у Судану присутан велики број руских компанија које копају злато, гвожђе и друге природне ресурсе у Судану.

„Компанија ће инвестирату у велико предузеће на северу Судана за обраду ископаног злата. Ова компанија прва је оваквог типа на афричком континенту“, рекао је директор компаније „Siberian for Mining“ Владимир Жуков.

Изградњу постојења Жуков је проценио на 240 милиона евра. Предузеће ће моћи да обрађује 50 тона злата годишње.