Варуфакис: Шпаниjа би могла да постане као Грчка

03-08-2015 10:18:24 | | / vostok.rs |


Шпаниjа би могла да постане попут Грчке уколико jоj буду наметнуте исте мере штедње, упозорио jе бивши шпански министар финансиjа Jанис Варуфакис.

Шпаниjа би могла да постане попут Грчке уколико jоj буду наметнуте исте мере штедње, упозорио jе бивши шпански министар финансиjа Jанис Варуфакис.

Oн jе у интервjуу шпанском листу „Паис“ рекао: „Шпанци би требало да анализираjу своjу економску и социjалну ситуациjу и да на основу тога процене шта jе потребно њиховоj земљи, независно од тога шта се догађа у Грчкоj или негде другде“, пренела jе агенциjа AФП.

„Oпасност да Шпаниjа постане Грчка jе увек присутна и она ће постати стварност ако се понове исте грешке коjе су наметнуте Грчкоj“, истакао jе бивши грчки званичник.

Варуфакис, економиста са неуобичаjеним идеjама о евру и реструктурирању грчког дуга, поднео jе оставку дан након што су Грци на референдуму 5. jула гласали против услова пакета помоћи Грчкоj.

Грчка Влада jе, међутим, на самиту еврозоне 12. и 13. jула прихватила jош оштриjе услове добиjања помоћи од оних коjи су били актуелни у време референдума.

Шпански премиjер Mариjано Рахоj и његова конзервативна странка ПП упозораваjу да би Шпаниjа, коjоj касниjе ове године предстоjе општи избори, могла поново да западне у кризу уколико новооснована левичарска странка Подемос, блиска владаjућоj грчкоj Сиризи, после евентуалне победе на изборима промени економски курс.

На питање о изjавама шпанске Владе, Варуфакис jе навео да jе Грчка „постала нека врста фудбалске лопте за десничарске политичаре, коjи користе Грчку да заплаше своjе грађане“.

Шпаниjа jе 2013. изашла из петогодишње рецесиjе, а прогнозе су да ће ове године та земља забележити економски раст од 3,3 одсто. Стопа незапослености jе, међутим, jош висока и износи 22 одсто, што jе друга наjвећа стопа у еврозони после Грчке.