Руски ембарго коштао Европу милијарде евра

02-08-2015 11:03:33 | | / vostok.rs |


Произвођачи пољопривредних производа у земљама ЕУ израчунали су губитке од руског ембарга на европску робу. Они износе 5,5 милијарди евра, изјавио је председник синдиката европских фармера Копа-Когека Алберт Јан Мат.

„Трговински ембарго Русије од ког страдају фармери и пољопривредне задруге практично је преполовио наш пољопривредни извоз — 5,5 милијарди евра“, изјавио је он.

Мат је поздравио одлуку Европске комисије да настави да помаже пољопривредном сектору, али сматра да је то недовољно да се „компензују тешки губици који су нанети произвођачима“ свињског меса, воћа, поврћа и млечних производа.

У вези са тим, шеф Копа-Когека је позвао ЕУ да направи план подршке произвођачима у регионима који су највише погођени ембаргом и „активизира преговоре са Русијом за укидање санитарних и фитосанитарних ограничења која су уведена на свињско месо почетком 2014. године“.

Председник Русије Владимир Путин продужио је раније забрану на увоз производа из ЕУ у Русију за годину дана. Према његовим речима, продужење реципрочних мера на санкције ЕУ је добар подстрек за домаћу пољопривредну производњу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут