„Битка титана“ у УН уз учешће Путина

01-08-2015 11:05:29 | | / vostok.rs |


У септембру, на седници у част 70. годишњице Генералне скупштине УН, међу њеним зидинама у исти дан ће говорити цела плејада светских лидера, укључујући руског председника Владимира Путина и председника САД Барака Обаму, пише „Гардијан“.

Крајем октобра у Организацији Уједињених нација одржаће се „реторичка битка титана“: на предстојећој Генералној скупштини УН, заказаној у част 70-годишњице постојања организације, током истог дана говориће председник САД Барак Обама, руски лидер Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг, председник Француске Франсоа Оланд и председник Ирана Хасан Рохани, пише „Гардијан“. Очекује се да лидери „оцртају своје виђење геополитичког пејзажа на почетку веома непредвидиве ере“, наводи новинар британског листа.

Догађај ће додатно „зачинити“ чињеница да ће се Владимир Путин појавити у Генералној скупштини први пут у последњој деценији, наглашава се у чланку. Ако је раније највише дизао прашину у УН „превртљиви претходник“ Роханија на месту председника Ирана Махмуд Ахмадинеџад, у септембру ће „реторички ватромет“ највероватније запалити руски председник, који ће се морати суочити са отпором многих чланица УН, „због руске анексије Крима, улоге руских оружаних снага у сукобу на истоку Украјине и уништавања малезијског ’боинга‘“, предвиђа аутор.

Како је изјавио у интервјуу „Гардијану“ експерт аналитичког центра „Европски савез за међународне односе“ Ричард Гуен, руски лидер ће бити права „црна овца“ на наредној Генералној скупштини. По мишљењу аналитичара, главна загонетка је да ли ће Владимир Путин „играти улогу великог дипломате који подржава споразум са Ираном или ће заузети скроз антиамеричку позицију“. „Обами неће бити једноставно да говори пред своја два главна супарника. Ако поздрави сарадњу у иранском питању, његови критичари у САД ће рећи да је показао слабост пред Кином и Русијом. Ако изађе са оштром изјавом о Украјини — како је и урадио прошле године — или о Јужном кинском мору, Си и Путин би могли, изашавши за говорнице, да га оптуже за распламсавање несугласица“.

Последњи пут тако јак састав политичких фигура појавио се у УН на 60-годишњицу организације 2005. године, подсећа новинар „Гардијана“. Тада су се под притиском, због почетка инвазије Ирака, нашли амерички председник Џорџ Буш и премијер Велике Британије Тони Блер. Кину је тада представљао предходник Си Ђинпинга Ху Ђинтао, а Француску премијер Доминик де Вилпен. Седници је присуствовао и Владимир Путин. Данас, он је једини од светских лидера који су присуствовали седници пре десет година који је и даље на власти, подсећа новинар.