230 година од рођења најчудније жене у руској историји и култури

19-09-2013 11:35:55 | | / mojenovosti.com |

У свеколикој руској историји и култури није било необичније личности од Надежде Андрејевне Дурове (1783-1866 ) чији је јубилеј, 230. годишњица рођеља,обележен 17. септембра.


И у целокупној светској историји на прсте једне руке би се могле набројати личности таквог угледа и значја као што беше Надежда Дурова.

Она је била прва жена официр у руској армији и то на почетку XIX века кад од феминизма не беше још ни трага ни гласа, херојина Отаџбинског рата 1812. и самоука списатељица чији су „Записи девојке коњичког официра „ били удостојени похвале једног Александра Пушкина.

Још од самог рођења привлачио је скитнички живот хусарског пука у којему је служио њен отац и није никако желела да се подвргава начину живота свјственог једној госпођици. Ни рана удаја, ни рођење сина, нису је могли скрсити у кући ни навићи на спокојан породични живот.

Надежда Дурова се борила у многим биткама, више пута је рањавана, служила као ордонанс и код самог Кутузова.
Удовољавајући сталним молбама свог оца, у 33. години је демобилисана у чину штабског коњичког капетана .

За војне подвиге и беспримерну храброст коју је неједном показивала добила је највише војно одликовање- орден Светог Великомученика и Победоносца Георгија 4. степена.

Звучи невероватно, али иако је учествовала у многим биткама, Надежда Дурова никад није пролила ни једну кап туђе крви.

„... дали су му мундир,сабљу, кожне еполете,шлем са кићанком, шаржере напуњене патронама, све је врло чисто, врло лепо- и веома тешко!Али надам се да ћу се на все то привићи;међутим, сигирна сам да се никад нећу моћи навикнути на тираски непријатне чизме ! Оне су тако тешке!“