ПРВИ УМЕТНИЧКИ ФИЛМ О БУГАРСКОЈ ПРОРОЧИЦИ ВАНГИ

19-09-2013 11:17:04 | | / mojenovosti.com |

На Првом каналу Руске државне телевизије почело је емитовање серије од 12 епиозда „Вангелија“ о славној бугарској пророчици Вангелији Гушчовој, легендарној видовитој Ванги, која је својим чудесним моћима предсказивања људских судбина деценијама задивљивала цео свет.


То је први икад снимљен уметнички филм о Вангином животу од рођења до смрти.
Два „демона“ руског екрана : Распутин и видовита Ванга
У руској историји су постојале две најпопуларније мистичне фигуре о којима ће се непрекидно снимати филмови.
Први је „демон“ руског екрана-Григорије Распућин.

Друга је ближа нашем времену-пророчица Ванга.

У крајњем случају документарни филм емитован на Незавсној телевизији ( НТВ) под називом „Ванга се враћа! Тајни архив пророчице „ побио је све дотадашње рекорде са 43 од сто гледаности у Москви.

У филму коришћена сећања и Вангиних рођака

У сценарију о филмској биографији пророчице Ванге која се често поклапа са значајним момемтима бурног ХХ века коришћена су сећања реалних људи међу којима и Вангиних рођака.

Аутори сценарија Владимир и Татјана Сотникови унели су у филм и неке моменте из Вангине биографије који су одавно постали легендарни.

Сачувана Хитлерова посета Ванги из 1943.г.

Међу најзанимљивијим Вангиним посетиоцима је свакако био нацистички диктатор Адолф Хитлер који је код прорчице у „ординацији“ био 1943., о чему, нажалост, нису сачувана документарна сведочанства, што је и разумљиво кад је визита обављена са највишим могућим степеном дискреције, али су сачувана усмена предања да је до тог сурета заиста дошло.

И управо то предсказање које је том приликом Ванга прорекла Хитлеру постаће кључни моменат у серијалу као и њено пророчанство дато уочи Стаљинове смрти због које су је бугарске комунистичке, у то време ултрастаљинистичке власти, бациле у тамницу, што им, обзиром на њихову свакдоневну праксу и није било особито тешко.
И Гагарин међу Вангиним „клијентима „

Међу Вангиним клијентима било је и неколико славних совјетских личности као што су Сергеј Михалков, познати дечји песник и аутор стихова за две совјетске и једну руску химну, први косммонаут Јуриј Гагарин, Кирсан Уљумжинов, који је поред осталог играо себе на филму.

Неки догађаји из Вангиног пророчанства остварили су се почетком XXI века као што је катстрофа подморнице „Курск“ коју је она предвидела.

Многе глумице су се бојале да играју Вангу

По речима редитеља филма Сергеја Берчукова, многе глумце су одбиле да играју ту улогу зато што су се бојале Вангиног лика али и збг тога што је требало све време да играју затворених очију, а што је врло сложено.

Ипак нашло се пет глумица које су прихватиле да играју Вангу од кад јој је било шест година (Кристина Пакарина ) па до зрелог доба од 50. до смрти у 85.години ( Јелена Јаковљева ). Дванаестогодишњу Вангу тумачи Дарја Отрошко, Наталија Николајевна ( 14-20) и Ирина Рахманова (25-42).

Занимљиво је како су налазили девојчице које ће играти Вангу у детињству.Дашу Отрошко су нашли на кастингу у Минску, изабрали су је међу стотинак деце.Наталија Николајвена, која је недавно завршили Високу државну позоришну и филмску академију (ВГИК) играће Вангу у младости.

Али најтеже је било наћи глумицу која би играла Вангу у зрелом добу.Познатој руској глумици Рими Марковој која је била спремна да прихавти понуђену улогу, њен духовник је забранио и да помсили на тако нешто.

Још славнија од ње,Ина Чурикова,пристала је да буде Ванга, али је на несрећу изненадно поломила обе руке.И тако је Ванга коначно“припала „Јелени Јаковљевој.

Маска за Вангу припремана пуна четири месеца и наношена пет часова дневно
Како би остарили глумцу која тумачи Вангу узраста од 50 до смрти ( у 85. години) било је потребно да се напраи специфична маска која је „справљана „ пуна четири месеца и наношена по пет сати дневно.

Кад се Јелена Јаковљева први пут на тргу појавила са маском,цела група се скаменеила. Причају да су Бугари ангажовани у масовним сценама који су виђали пророчицу за живота почели да вриште:“Баба Ванга се вратила“.!

Како би ушла у улогу,глумица је дуго ишла завезаних очију, не откривајући их чак ни кад је прелазила улицу.Како је сама признала, понекад јој се чинило да види и затворених очију.

Документарц о снимању филма

На дан 22. септембра ће на Првом каналу Руске државне телевизије, на коме се иначе емитује уметнички серијал Сргија Борчукова о видовитој Бугарки,биће приказан документарни филм о филму „Ванга „ који говри о томе како је серијал сниман, које чињенице о Ванги нису ушле у филм, а биће испричано како су Вангу посећивали чувени писац Леонид Леонов и култни сојетски филмски глумац Вјанчеслав Тихонов( кнез Андреј Болконски, Штирлиц ).

Како пишу руски медији, у овом документарцу ће се поајвити глумци из серије о Ванги, продуцент Чижиков, као и људи који су се сретали с бугарском пророчицом ( из Бугаске и Русије ), великодостојници бугарске православне цркве, експерти специјалчних служби...