Распад НАТО-а: Немачка повлачи системе „патриот“ из Турске?

31-07-2015 12:36:33 | | / vostok.rs |


Војни експерт из немачке Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Баварске Флоријан Хан позвао је на повлачење немачких пројектила „патриот“ из Турске због напада које је влада те државе изводи против Курда, јавља „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Експерти верују да Немачка и Турска имају све мање заједничких становишта због борби које турске снаге воде против Курда на северу Ирака.

Ово је знак првог раскола у НАТО-у, који је претходно одлучио да својој чланици Турској пружи војну подршку, пише немачки лист.

Узимајући у обзир активности турских снага против Курда на северу Ирака, Флоријан Хан је позвао на повлачење немачких војника из Турске. Такође је рекао да одбрамбени пројектили „патриот" више нису неопходни за заштиту Турске и да је њихово размештање „симболични знак наше лојалности".

„Имајући у виду тренутни развој ситуације, морамо добро да преиспитамо одлуку о размештању (система 'патриот')", упозорио је експерт.

Бундесвер је стационирао један од својих одбрамбених система „патриот" на око 100 километара удаљености од сиријске границе. Тај систем је дизајниран како би земљу штитио од потенцијалних напада њених суседа.

Хан је критиковао турског председника Реџепа Тајипа Ердогана због прекида мировних процеса са Курдима.

„Својим акцијама против Курда, Ердоган је још једном демонстрирао да Турска и Немачка имају све мање заједничких циљева", рекао је политичар ЦСУ.

НАТО је у понедељак донео одлуку да подржи Турску у борби против терористичке организације Исламска држава. Међутим, Турска је хаос искористила како би лансирала пројектиле на Курде у северном Ираку и на наводне курдске милитанте на турској територији, подсећа „Дојче виртшафтс нахрихтен"