Теслина биста ускоро у Турској

31-07-2015 11:38:37 | | / vostok.rs |

Теслина биста, рад академског вајара из Бања Луке - Бојана Микулића, ускоро ће бити постављена у Турској - у Измиру у оквиру University of Economics


Теслина биста, рад академског вајара из Бања Луке - Бојана Микулића, ускоро ће бити постављена у Турској - у Измиру у оквиру University of Economics, саопштила је данас Теслина научна фондација из Филаделфије.

Теслина биста ће од јесени стајати у парку који се налази у склопу измирског Универзитета.

Бисту ће Никола Лончар из Теслине научне фондације предати генералном конзулу Републике Србије у Истанбулу Зорану Марковићу, а ректор Универзитета у Измиру са задовољством је прихватио овај поклон.

Идеја се родила у мају 2015. године, када је Комора инжењера и техничара Измира, организовала симпозијум под називом "Никола Тесла - пионир електричне енергије" којем је присуствовало више од 1.200 људи.

"Тесла је инспирација. Омладина и студенти у Турској били су веома отворени и заинтересовани за нова сазнања", навео је Лончар.

Он је рекао да су били толико ганути пажњом и интересовањем за Теслу и његов рад, да смо пожелели да Теслина биста остане ту и за поколења која долазе.

"Када почне нова школска година, Теслина биста красиће парк Универзитета. Ово је десета Теслина биста коју је наша Фондација даровала", додао је Лончар.