У Бору откривена једна од највећих златних жила у свијету?

31-07-2015 10:47:46 | | / vostok.rs |


Рударска америчка компанија „Фрипорт Мекморан“ пронашла је у околини Бора златну жилу, која представља једно од највећих лежишта злата и бакра на свету, а процењује се на 18 милијарди долара.

Рачунајући бруто вредност бакра и злата у новооткривеним лежиштима, по званичним ценама на Лондонској берзи, произилази да се у околини Бора крије богатство вредно готово 18 милијарди долара.

Ово лежиште је пронађено на локацији „Чукар пеки“, на дубини нешто већој од пола километра, где је откривен невероватан садржај од 50,3 грама злата и око 25,7 одсто бакра по тони руде, пишу „Вечерње новости“.

До сада је најбогатије лежиште у свету било у руднику Холистер у Америци, где се извлачи 27,20 грама злата по тони руде.

Стручни саветник Удружења за енергетику Србије Љубинко Савић рекао је да су резултати ресурса у Бору изузетно откриће које може у потпуности да промени тешко стање у комплетној рударској индустрији у Србији.

– Уколико су истраживачи стварно открили 25,7 одсто бакра и 50,3 грама злата по тони руде, ови резултати су запањујући – рекао је Савић, наводећи да су сада на реду даља испитивања како би се прецизно утврдиле количине на том лежишту.

„Вечерње новости“ пишу да су да процене колико би коштало отварање рудника у овом тренутку незахвалне и непоуздане, али да би вредност улагања могла да буде од од пет до десет милијарди долара.

Америчка компанија „Фрипорт Мекморан“, са канадским партнером „Ресервоар минералс“, до сада је у околини Бора открила 65 милиона тона руде са средњим садржајем бакра од 2,6 одсто, а злата од 1,5 грама по тони.

Најновија истраживања показују да је у једној бушотини, на дубини од 179 метара, пронађен слој од 84 метра, у којем је садржај бакра 10,75 одсто, а злата од 10,86 грама по тони.

У Бору је за протеклих 110 година рударења добијено пет милиона тона бакра и близу 160 тона злата.