И мали Руси воле "Тамо далеко"

23-07-2015 10:48:51 | | / vostok.rs |

Традиционална 15. "Школа пријатељства" на Тари окупила 200 малишана из Србије, Црне Горе, Македоније и Русије


Хуманитарна организација "Наша Србија", у традиционалној 15. "Школи пријатељства" окупила је овог лета на Тари 200 девојчица и дечака из србских енклава на Косову и Метохији, Суботице, Параћина, Љубовије, Црне Горе и Македоније.

У овој својеврсној школи другарства као специјални гости бораве деца из Русије, чији долазак трећу годину заредом организује Синод Руске православне цркве, као и малишани из ратом захваћених подручја Новорусије, Доњецка и Луганска. У прелепом амбијенту комплекса хотела "Бели бор" Војне установе "Тара" први пут придружили су им се и малишани из Бугарске окупљени око Националног удружења "Русофили".

"Школа пријатељства" заснива се на образовно-васпитним, креативним и спортским радионицама, чију окосницу чини програм "Србски код". Циљ пројекта је допринос стварању јединственог културног и духовног простора за србски народ који живи у региону, као и јачање пријатељских веза са народом Русије.

- Овде је лепо, а код нас у Доњецку се зимус пуцало и често смо ишли у склоништа. - прича нам Георгиј Петефијев (12), који је за неколико дана научио да се на србском представи.

Ана Грујић из "Наше Србије", која води креативне радионице, каже да деца с једнаком пажњом уче о руском кнезу Владимиру који је примио православље, о Немањићима и Светом Сави, о србским и руским јунацима, научницима, владарима. Мали Руси посебно воле да певају српске песме "Тамо далеко" и "Густа ми магла паднала", а србска деца руску песму "Тонкаја рјабина".




ИЗЛОЖБА

ДИРЕКТОР Руског института за стратешка истраживања др Леонид Решетњиков је поводом Дана србско-руског пријатељства у холу хотела "Бели бор" отворио изложбу "Србија у Великом рату 1914", рекавши да су у том сукобу Србија и Русија биле заједно, као што су и увек заједно.

Р. Блануша