Кругман: ЕУ платила ужасну цену за економске фантазије

22-07-2015 09:39:59 | | / vostok.rs |


Економске фантазије европских политичара постале су узрок кризе у Европи која се може упоредити са временом Велике депресије у САД, пише познати амерички економиста Пол Кругман за „Њујорк тајмс“.

Садашња економска ситуација у ЕУ је ужасна, као никад раније, сматра аналитичар. Грчка преживљава већи пад него у време Велике депресије. У Шпанији, као и раније, ниво незапослености износи 22 одсто. Лук стагнације се види и у горњем делу континента: депресија у Финској се може упоредити са оном која хара у јужном делу Европе. У Данској и Холандији ствари исто иду лоше. „Зашто је све кренуло низбрдо?“, пита се Кругман.

„Одговор је једноставан: ево шта се дешава када политичари који подстичу своје жеље игноришу аритметику и поуке из историје“, сматра економиста.

Према његовим речима, политичари Берлина, Париза и Брисела потрошили су пола века покушавајући да управљају Европом на основу економских фантазија.

За оне који се слабо разумеју у економију, стварање јединствене европске валуте показало се одличном идејом, пише економиста.

„Ко је могао да предвиди огромне проблеме који ће на крају да створи евро? У ствари, многи“, примећује Кругман. Дуги списак економиста који су упозоравали на негативне последице и, како се показало, сви су били у праву, био је исмејан.

Није тешко било претпоставити да је валутни савез, без политичког, од самог почетка био веома сумњив пројекат, наводи Кругман.

Једина велика грешка евроскептика је била, према мишљењу економисте, то што су потценили штету од увођења јединствене валуте.

Према речима аналитичара, идеја евра је била тако добра, тако у европском духу и у стилу „људи који су говорили у Давосу“.

„Такви људи нису желели да им досадни економисти говоре да је њихово гламурозно виђење лоша идеја“, пише Кругман.

Сада нема правог одговора на питање шта да ради Европа, јер је евро постао замка из које ће се тешко извући.

„Европа ће платити ужасну цену за ужасно повлађивање својим жељама“, закључио је Кругман.