Како се Пентагон уплашио руског сателита

21-07-2015 08:37:59 | | / vostok.rs |


Америчка војна средства за контролу космичког простора прате маневре у орбити руског војног сателита „Космос-2504“, лансираног у марту са космодрома Плесецк (Архангелска област), саопштава специјализовани сајт SpaceNews, позивајући се на званичног представника Ратног ваздухопловства САД.

„Сателит је извео најмање 11 маневара у приближавању ракетног мотора који га је извео у орбиту“, саопштио је представник Пентагона.

Према његовим оценама, „таква могућност маневрисања, чак и необавезног, говори да је реч о антисателитском оружју“.

„Космос-2504“ је 31. марта послат у орбиту заједно са три сателита за комуникације „Гонец-М“. За лансирање је искоришћена ракета-носач „Рокот“ са блоком „Бриз-КМ“ који је стартовао са космодрома Плесецк.

Саопштено је раније да Сједињене Америчке Државе пажљиво прате сличан руски сателит „Космос-2499“. У вези са тим, бивши шеф „Роскосмоса“ Олег Остапенко је рекао да мали сателити „Космос- 2499“ и „Космос-2491“ нису предвиђени за коришћење у војне сврхе.

„Те бесмислице о малим апаратима који маневришу су нам познате. У ствари, ’Космос-2499‘ и ’Космос-2491‘, лансирани у децембру и мају 2014. године апсолутно су мирнодопски апарати“, рекао је Остапенко, коментаришући информације из медија да Русија тестира у космосу војни сателит-инспектор, који може да маневрише у орбити.

Притом, шеф „Роскосмоса“ је навео да се оба сателита користе у научне сврхе

.Он је нагласио да се Русија противи размештању оружја у космосу.

Према речима Остапенка, „апсолутно неумесно“ је то што су их медији назвали „сателитима-убицама“.

Он је подсетио да је у новембру 2014. године Русија у УН изашла са иницијативом о неразмештању оружја у космосу.

„То је била наша иницијатива“, рекао је шеф „Роскосмоса“.

У исто време, он је навео да низ земаља, укључујући Америку, није подржао иницијативу Русије о неразмештању оружја у космосу.