Србски математичари покупили медаље на Тајланду

19-07-2015 10:22:32 | | / vostok.rs |


Млади математичари из Србије, који су учествовали на 56. Међународној математичкој олимпијади у Чијанг Мају на Тајланду, освојили су четири медаље — једну златну, једну сребрну и две бронзане, саопштио је данас НИС.

На најпрестижнијем међународном такмичењу, на којем су млади математичари учествовали уз подршку НИС-а, злато је освојио ученик Математичке гимназије у Београду Алекса Константинов, а сребрну Анђела Шарковић из нишке гимназије „Светозар Марковић“.

Добитници бронзаних медаља су ученик Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу Иван Дамњановић и ђак београдске Математичке гимназије Огњен Тошић.

Ученици Математичке гимназије у Београду Маријана Вујадиновић и Алекса Милојевић добили су похвале за учешће на Олимпијади.

На овогодишњој Међународној математичкој олимпијади учествовало је 577 ученика из 104 земље, а екипа која је представљала Србију одабрана је после низа такмичења у организацији Друштва математичара Србије.

Завршна фаза такмичења била је Србска математичка олимпијада, која је организована трећу годину заредом уз подршку компаније НИС.

Компанија НИС, додаје се и саопштењу, улаже у развој образовања и науке и пружа подршку за даљи развој и одлазак младих талената на такмичења, кроз корпоративни програм „Енергија знања“.

Сарадња са универзитетима и научним институцијама део је друштвено-одговорног пословања НИС-а, који се одвија под слоганом „Будућност на делу“.