Русија поново постала главна претња за Америку

18-07-2015 09:22:49 | | / vostok.rs |


Русија је поново постала приоритет за америчку спољну политику, након што ни њој ни читавој Источној Европи Вашингтон дуго година није придавао посебан значај, пише пољски лист „New Eastern Europe“.

Пре неколико година, Барак Обама је најавио „окретање“ Америке према Азији. Многи експерти су утврђивали да ће Кина заменити Блиски исток као најважнији фактор у стратегији националне безбедности САД. Ипак, према мишљењу аналитичара, „окретање“ неће бити успешно, јер Вашингтон није успео да обезбеди себи стабилно присуство у Источној Азији, наводи лист.

Сада се на челу америчког списка за „бригу“ нашла Русија, пишу медији, додајући да се највећој мери промена приоритета тиче војне сфере и безбедности.

У последње време неколико високих званичника САД окарактерисали су Русију као главну претњу националној безбедности. Овакве изјаве чуле су се од команданта корпуса маринаца генерала Џозефа Данфорда. У истом духу изразио се и конгресмен, члан Комитета за оружане снаге Мајк Роџерс. Пентагон је у јуну 2015. године издао нови документ — Националну војну стратегију, где се Русија налази на врху листе држава које представљају претњу, подсећа „New Eastern Europe“.

Нови успон Русије, не само као велике силе, већ и као главни приоритет за америчке стратеге, ствара велике проблеме за САД, наводи лист. Он указује на недостатак „људског капитала“ — људи способних да дају експертна мишљења о Русији и Источној Европи, јер током многих година нису се сматрали важним, а финансирање одговарајућих истраживачких програма се налазило на сувише ниском нивоу, пише овај пољски лист.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут