СЗО: Куба елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса с мајке на дете

02-07-2015 12:25:10 | | ТАНЈУГ/ vostok.rs |


Светска здравствена организација (СЗО) известила је да је Куба прва земља у свету која је успешно елиминисала пренос ХИВ-а и сифилиса са мајке на дете.

То потврђују и подаци да је 2014. само двоје деце у тој земљи рођено с ХИВ-ом, а петеро са сифилисом, стоји у саопштењу, а пише портал Плива.

Директор СЗО Маргарет Чен је тај изузетан успех назвала једним од највећих достигнућа у јавном здравству изразивши наду да ће и друге земље ускоро бити у тој позицији.

„Куба је успешно показала да је универзалан здравствени приступ кључан за успех, чак и када је у питању изазов попут ХИВ-а”, стоји у саопштењу Карисе Етиен.

СЗО је кубанским женама омогућио рани приступ пренаталној бризи, у склопу кога се мајке тестирају на ХИВ и сифилис, а оне које су позитивне на једну од две полно преносиве болести благовремено се лече.

Сваке године у свету затрудни око 1,4 милиона жена заражених ХИВ-ом а, ако се не лече, шанса да вирус током трудноће, порођаја или дојења пренесу на дете износи између 15 и 45 одсто.

Ризик се смањује на око 1 одсто ако се мајци и детету истовремено дају антиретровирални лекови, наводи се у извештају СЗО.