Како паметни телефони утичу на здравље

02-07-2015 09:52:24 | | / vostok.rs |


Претерана употреба паметних телефона може да изазове здравствене проблеме. Које компликације могу изазвати наши уређаји и шта треба урадити да би се они избегли?

Према лекарима, лоше држање изазвано гледањем у екран паметног телефона сваке године изазива више случајева дијагностификовања појаве која се нази „text neck“(„текст-врат“). Ово стање карактеришу главобоље повезане са напетошћу у врату, врло осетљива кожу и сметње на оку. Физиотерапеут Прија Дасоју такође упозорава да неодговарајућа употреба телефона може да изазове бол у рукама и рамену, објављује Би-Би-Си.

Стручњак упозорава да савијање главе због гледања у екран ствара јак притисак на предњем и задњем делу врата. У најгорим случајевима „текст-врат“ доводи до потиљачне неуралгије: неуролошки услов који се јавља када су оштећени потиљачни нерви.

„Особа може да има овај проблем када користи тблете, лаптопе или паметне телефоне. То почиње као осећај напетости у предњем делу врата и слабости у леђима“, рекао је Филипс Лола, остеопата.

Бол може да буде јак, понекад се помеша са мигреном. Почиње на дну главе, а протеже се до темена. Решење овог болног стања је промена позиције сваког сата и и адекватна употреба телефона.

Третман потиљачне неуралгије укључује исправљање држање, масаже и анти-инфламаторне лекове. Међутим, стручњаци кажу да је најбоља превенција. Смањење употребе паметних телефона или стављање у близини линије очију помогли би да се избегне здравствене проблеме.