Украјини попуст на руски гас, али мањи него пре

29-06-2015 04:26:27 | | / vostok.rs |


Влада Русије је након званичног обраћања украјинске стране донела одлуку да јој за трећи квартал одобри попуст за гас у износу од око 40 долара за хиљаду кубних метара, након чега ће цена за украјински „Нафтогас“ остати на нивоу из другог квартала од 247 долара, саопштио је премијер Дмитриј Медведев.

„Од украјинске стране је стигло обраћање са молбом да се продужи важење попуста. То је за нас у потпуности очекивано, имајући у виду тамошњу тешку економску ситуацију. Донета је одлука да се потпише указ Владе који ће за један квартал успоставити посебан обрачун увозних царина за испоруке гаса у Украјину“, рекао је Медведев на састанку са министром енергетике Русије Александром Новаком и шефом „Гаспрома“ Алексејом Милером.

„Коначна цена за Украјину за хиљаду кубних метара гаса за трећи квартал износиће око 247,17 долара, узимајући у обзир попуст. Попуст ће бити око 40 долара“, додао је премијер, нагласивши да Русија не може одобрити попуст за гас за Украјину у ранијем обиму (100 долара за хиљаду кубних метара), између осталог и због пада цена на нафту.

Од новембра 2014. године попуст Украјини за испоруке руског гаса износио је 100 долара за хиљаду кубних метара гаса. У почетку, он је био дат на период од новембра 2014. године до краја марта 2015. године, а касније за други квартал 2015. године. Попуст се даје одређеним указима Владе Русије и везан је за царинске тарифе. При цени гаса испод 333,33 долара за хиљаду кубних метара гаса, царина је требало да износи испод 100 долара и да буде анулирана, тј. попуст је требало да износи 30 одсто од конкретне цене. При цени од преко 333,33 долара царина је прелазила 100 долара и не анулира се, већ је цена гаса умањивана за 100 долара.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут