Mеркел: Aко пропадне евро, пропада и Eвропа

29-06-2015 04:11:10 | | / vostok.rs |


Aко пропадне евро, пропада и Eвропа, изjавила је немачка канцеларка Aнгела Mеркел и истовремено позвала на компромис jер jе Грчка суочена са озбиљном кризом након колапса преговора са кредиторима о решавању проблема грчког дуга.

Немачка канцеларка је у наjдраматичниjем моменту грчке кризе, коjа постаjе доминантна политичка тема у њеној земљи, истакла да jе евро више од пуке монете и указала да се он базира на заjедничком поверењу, преноси Танјуг.

"Eвропа мора бити у стању да пронађе компромис, али исто тако мора остати при своjим принципима", изjавила jе Mеркелова и додала да су петогодишњи напори у борби против кризе оjачали Eвропу.

Mеркелова је на обележавању 70-годишњице од оснивања њене странке Хришћанско-демократске униjе рекла да "ако jе изгубљена способност за проналажење компромиса, онда jе Eвропа изгубљена. Aко пропадне евро, пропада и Eвропа".

"Суштинско за заjедничко разумевање jесте да смо солидарни. Aли свако, међутим, мора дати своj допринос", рекла jе Mеркелова и додала да jе ту одлучуjућа спремност за компромис и да ће се, ако се то изгуби, изгубити и европска идеjа.

Mеркелова jе посебно захвалила свом шефу финансиjа Волфгангу Шоjблеу, наjстариjем члану владе, на свему што jе радио за решење грчке кризе.

"Добро jе да сте ви министар финансиjа", рекла jе Mеркелова, за шта су и она и њен министар добили дуги аплауз.