Русија трећи највећи учесник Азијске банке

29-06-2015 12:35:38 | | / vostok.rs |


Русија је постала трећи највећи власник Азијске банке за инфраструктурне инвестиције, након Кине и Индије, добивши 5,92 одсто гласова у управним телима Банке. Кина и Индија су добиле 20,06 одсто, односно 7,5 одсто, преноси агенција Синхуа.

Церемонија потписивања главног документа о стварању Азијске банке за инфраструктурне инвестиције одржана је јутрос у Дому народне скупштине у Пекингу. Како саопштава сајт Министарства финансија Кине, церемонији је присуствовало 300 делегата из 57 земаља-оснивача нове банке. Документом су одређени удео капитала, удео гласова учесника, управна структура, механизам доношења одлука, функционисање и вођење послова у овој банци.

Како агенција Синхуа преноси речи заменика министра финансија Кине Ши Јобинга, Кина не тежи да добије право вета у банци. Министар финансија Кине Ло Цзивеј, са своје стране, говорећи на церемонији, нагласио је да ће банка функционисати по високим стандардима и поштовати међународна правила. Кини је припало 30,34 одсто акција банке, Индији 8,52 одсто, а Русији 7,5 одсто.