Грчка затворила банке на недељу дана

29-06-2015 11:32:04 | | / vostok.rs |


У Грчкој су до 6. јула затворене све банке. За Грке ће важити и дневно ограничење од 60 евра за подизање новца на банкоматима, док ће странци несметано моћи да подижу свој новац. До 7. јула биће затворена и грчка берза.

Банке ће бити затворенe до 6. јула, дан после расписаног референдума.

Уредба о контроли капитала, објављена у службеном гласнику грчке владе, предвиђа низ мера које су наложене финансијским институцијама, у трајању од 28. јуна до 6. јула, што су потписали председник Прокопис Павлопулос и премијер Алекис Ципрас.

"Изузетно хитне и непредвиђене потребе да се заштити грчки финансијски систем и грчка економија због недостатка ликвидности, узроковане одлуком Еврогрупе од 27. јуна да одбије продужење уговора о дугу са Грчком", наводи се у Уредби, наводи АФП.

У синоћњем телевизијском обраћању нацији, Ципрас је најавио да ће бити спроведена контрола финансијској капитала у земљи, пошто су Грци на његов позив на референдум о понуди кредитора одговорили повлачењем новца из банака.

Повластице за туристе и хитна реакација кредитора

Истовремено, грчка влада је поручила је да неће бити ограничења за стране туристе приликом подизања новца из банака у тој земљи, пренео је АФП.

Власти у Атини одлучили су да туристи који бораве у Грчкој и власници кредитних картица издатих у другим земљама неће бити погођени мерама контроле капитала.

"Свако ко посети, или намерава да посети Грчку неће бити погођен мерама контроле капитала које су уведене пре неколико сати и оне се неће односити на посетиоце који желе да изврше трансакције или да подигну новац кредитном картицом издатом у њиховој земљи", наведено је у саопштењу грчке владе.


У међувремену, немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је лидере водећих немачких партија на кризни састанак данас у Берлину, на коме ће бити речи о кризи у Грчкој, саопштио је један немачки званичник.

Званичник је рекао да су шефови и парламентарни лидери свих партија заступљених у немачком парламенту, укључујући представнике Зелених и левице, позвани да присуствују састанку, навео је Ројтерс.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је јуче да Меркелова "поседује кључ" за решење грчке кризе, истичући да Атина остаје отворена за даље разговоре са међународним кредиторима.

Министри финансија еврозоне одбили су у суботу да продуже програм помоћи Грчкој после рока који истиче 30. јуна, пошто је Атина позвала на референдум о предлозима кредитора.