ЕЦБ наставља са хитним финансирањем Грчке

29-06-2015 08:50:55 | | / vostok.rs |


Европска централна банка (ЕЦБ) саопштила је данас да ће хитно финансирање грчких банака задржати на нивоу договореном у петак, преноси Танјуг.

У саопштењу ЕЦБ наводи се да су спремни да преиспитају одлуку о програму Хитне помоћи за ликвидност (ЕЛА) и да ће блиско сарађивати са Банком Грчке, пренео је Би-Би-Си.

„Након одлуке грчких власти да се одржи референдум и непродужења програма помоћи ЕУ за Грчку, Управни савет је донео одлуку да ће блиско сарађивати са Банком Грчке на очувању финансијске стабилности“, стоји у саопштењу Европске централне банке.

У саопштењу ЕЦБ наводи се изјава гувернера Банке Грчке Јаниса Стурнараса, који је рекао да ће та организација „као чланица евросистема, предузети све неопходне мере да се обезбеди финансијска стабилност за грчке грађане у овим тешким околностима“.

Саопштење Европске централне банке уследило је пошто су министри финансија еврозоне у суботу одбили да продуже програм помоћи Грчкој после рока који истиче 30. јуна, а Атина позвала на референдум о предлозима кредитора.