Грчка остаје без помоћи ЕУ

28-06-2015 11:30:52 | | / vostok.rs |


Министри финансија еврозоне одбили су да продуже програм помоћи Грчкој после рока који истиче 30. јуна, пошто је Атина позвала на референдум о предлозима кредитора. Пакет помоћи Грчкој истиче у уторак. Ципрас поручује да ће референдум ипак бити одржан.

Министри финансија еврозоне одбацили су продужење програма помоћи Грчкој на састанку у Бриселу, неколико сати пошто је грчки премијер Алексис Ципрас саопштио да ће 5. јула одржати референдум о понудама кредитора, пренео је АФП.

У саопштењу које је издала еврогрупа, а које је пренео „Гардијан“, наводи се да је Грчкој понуђен свеобухватни предлог, али да је упркос труду и пуној подршци еврогрупе, тај предлог одбијен.

Истиче се да је еврогрупа била отворена до последњег тренутка за даљу подршку грчком народу кроз континуирани програм који је оријентисан на раст.

Међутим, наводи се да еврогрупа повлачи значајну финансијску помоћ и подршку коју је пружала Грчкој у последњим годинама.

Закључује се да ће власти еврозоне бити спремне да учине шта год је потребно како би осигуралие финансијску стабилност.

Ципрас: Одржаћемо референдум без обзира на одлуке еврогрупе

Премијер Грчке Алексис Ципрас поручио је данас у разговору с немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом да ће референдум о предлозима кредитора бити одржан 5. јула, без обзира на одлуке еврогрупе.

„Какву год одлуку да донесе еврогрупа, Грчки народ ће наредне седмице удахнути и преживети“, поручио је Ципрас Меркеловој и Оланду.

Ципрас је нагласио и да је „демократија основна вредност у Грчкој и да ће референдум бити одржан без обзира на то шта одлучи еврогрупа“, саопштио је извор из грчке владе.