Немачки предузетници: Због санкција још горе него што смо мислили

28-06-2015 11:07:14 | | / vostok.rs |


Немачки предузетници поново су затражили да се укину санкције Русији. Према њиховој рачуници, политика ограничења довела је до губитака изражених у милијардама и прети да без посла остави стотине хиљада људи.

Источни комитет немачке економије позива да се укину санкције Русији, пише лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

„Најновији догађаји превазишли су наша најгора очекивања“, изјавио је руководилац организације Екхард Кордес.

Према његовим прорачунима, извоз производа из Немачке у Русију смањен је за четвртину, што изражено у новцу износи девет милијарди. Број радних места у земљи могао би да се смањи за 150.000, а у целој Европи та цифра би могла да достигне два милиона.

Екхард Кордес сматра да ће слабљење економских веза довести и до смањења политичког утицаја. Притом се ситуација неће нормализовати још веома дуго, чак и ако санкције хитно буду укинуте, додао је он. Укупни губици Европске уније могли би да буду око 100 милијарди евра.

Раније су немачки делатници позвали владу своје земље да руског лидера позове на самит Г7, који је одржан у Баварској. Они су тада истакли да се не сме пропустити могућност за дијалог с Русијом.

„Дезинтеграциони процеси на Блиском и Средњем истоку, у Ирану, Авганистану и у Сирији могу да буду заустављени само у сарадњи са Русијом, нагласио је крајем маја председник Немачко-руског форума Матијас Платцек. Поред тога, борба против међународног тероризма могућа је једино у сарадњи с Руском Федерацијом, додао је тај политичар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут