Ципрас: Нека се Грци изјасне на референдуму о предлогу кредитора

27-06-2015 09:09:04 | | / vostok.rs |


Грчки премијер Алексис Ципрас објавио је да за 5 јули заказује референдум на којем ће његови сународници имати прилику да прихвате или одбаце мере сутрове штедње које Атини намећу повериоци.

„После пет месеци преговора током којих је наша влада покушавала да изађе из политике оштре штедње, повериоци су почели да нам постављају неприхватљиве услове и ултиматуме који су неспојиви са принципима на којима почива Европска унија” – рекао је Ципрас у телевизијском обраћању народу.

Ти предлози и захтеви – по његовој оцени – подривају суверенитет Грчке и воде смањивању пензија и плата, а расту пореза. Зато су били неприхватљиви за његову владу.

„Њихов циљ је био – подвукао је Ципрас - да потчине народ Грчке. Управо због тога смо решили да предлоге и захтеве поврилаца изнесемо на референдум”.

Ципрас је обавестио сународнике да ће се дан пре референдума одржати ванредно заседање националног парламента. Истовремено је на њих апеловао:

„Донесите одговорну одлуку о суверенитету, независности и будућности наше земље”.

Додао је да је одржавању референдума обавестио немачку канцеларку Ангелу Меркел и француског председника Франсоу Оланда.

Неколико сати раније је Гинтер Етингре, комесар ЕУ за енергетику, упозорио да доглука о грчким дуговима мора да буде донета у наредних пет дана јер ће у супротном излазак Атине из еврозоне бити неминован.