Ципрас самиту еврозоне: Не потцењујте оно што може народ кад се осећа пониженим!

26-06-2015 11:27:10 | | / vostok.rs |


Грчка треба да остане у еврозони и да изведе структурне реформе које траже њени повериоци – оценио је самит ЕУ који се завршио без практично икаквих решења.

О току преговора врхушку ЕУ су обавестили председник Еврогрупе Јерун Дајселблум и грчки премијер Алексис Ципрас.

Дајселблум је нагласио да су последњи предлози грчаке владе стигли касно и да траже додатно изучавање, али да – независно од тога – поводом њих постоје „озбиљна разногласја”.

Према његовим речима, Еврогрупа се може поново састати у суботу.

Ирски премијер Енд Кени је изразио увереност да ће компромис ипак бити постигнут у дане викенда.

Постоји иницијатива да се Атини одобри бар 1,8 милијарди евра за „прву помоћ” јер до 30. јуна треба да плати 1,6 милијрди евра. То би била нека врста „техничке сагласности”.

Извршни директор ММФ, Кристин Лагард, изјавила је да би у том случају грчкој влади могла толерисати краће кашњење, али само у том случају: „У супротном, нагласила је, Грчку већ 1. јула чека дефолт”.

Ноћас је, иначе, дошло до жестоке полемике између Ципраса и председника Европског савета Доналда Туска.


Севнуло је још када је Туск, сазивајући самит еврозоне, предочио грчком премијеру да може да бира између „добре понуде и банкторства”. Тада је из Атине уследио одговор да „ултиматумима нема места на преговорима”.

На самиту је Туск појачао притисак на Грчку. Толико да је Ципрасу у једном моменту рекао: „Game is over!” („Игра је готова!”).

Ципрас му је на то узвратио: „Грчка има милион и по незапослених, три милиона сиромашних и хиљаде породица без прихода, осим пензија деда и баба. То није игра”.

Још је подвукао: „Не треба потцењивати оно на шта може поћи један народ кад се осећа пониженим!”.

Ципрас је поновио да су предлози поверилаца неприхватљиви и да одражавају „радикалне погледе ММФ”. Нагласио је да се оно што се Грчкој нуди „нимало не разликује од претходног програма”.

На крају је указао: „Потпуно сам спреман на реформу социјалног осигурања, на укидање превремених пензија и консолидацију фондова. Историчари који ово буду оцењивали неће моћи да схвате због чега се послае наших предлога нисмо договорили”.