Грчка спремна на наставак преговора

16-06-2015 11:08:35 | | / vostok.rs |


Грчка је, после неуспешних преговора у Бриселу, поручила данас да је спремна да се врати разговорима са кредиторима "у сваком тренутку".

Пошто се забринутост за финансијску будућност Грчке "прелила" и на берзе, а две стране размениле оптужбе ко је крив за неуспех преговора, грчки премијер Алексис Ципрас је сазвао ванредни састанак са својим преговарачким тимом, пренела је агенција АП.

Неименовани грчки званичник, који је присуствовао том ванредном састанку у Атини, рекао је да споразум није постигнут током викенда јер представници кредитора нису имали овлашћења да одлучују о новим предлозима Грчке.

"Чекамо позив институција и у сваком тренутку ћемо одговорити на наставак преговора", казао је тај званичник.

Нешто раније у Бриселу портпаролка Европске комисије Аника Брајтхарт је рекла да је Грчка прихватила буџетске циљеве за 2015. годину, пристајући на кључне "црвене линије" у преговорима с кредиторима, од чијег успеха зависи да ли ће бити одблокирана исплата преостале транше помоћи Атини пре краја овог месеца.

"Власти у Атини су прихватиле буџетске циљеве, само је питање колико је кредибилно обећање о њиховом испуњењу", изјавила је Брајтхартова на конференцији за новинаре, не прецизирајући на шта је Грчка пристала.

Преговори Грчке и представника Европске уније и Међународног монетарног фонда (ММФ) окончани су синоћ у Бриселу без договора, а према наводима портпарола Европске комисије, и даље постоје "значајне разлике" у ставовима две стране.

"Иако је начињен одређен напредак, преговори нису успели, јер и даље постоје велике разлике између планова грчких власти и заједничких захтева Комисије, Европске централне банке и ММФ-а", изјавио је агенцији АФП портпарол Европске комисије, који је желео да остане анониман.

Званичници ЕУ кривицу за неуспех сваљују на Атину, наводећи да није ништа ново понудила да би се обезбедило 1,6 милијарди евра за исплату ММФ-у до краја месеца.

Истовремено, у Атини је неименовани званичник грчке владе рекао да Грчка никада неће прихватити смањење пензија и плата или увођење додатних пореза на основне потрепштине, као што је струја, пренела је агенција АП.