Варуфакис: И Меркелова да учествује у разговорима

15-06-2015 10:12:06 | | / vostok.rs |


Грчки министар финансија Јанис Варуфакис одбацио је иступање Грчке из еврозоне истичући да то не би било рационално решење за грчку дужничку кризу, а да је једини начин за напредак реструктурирање дуга.

„Одбацујем иступање Грчке као рационално решење“, рекао је Варуфакис тиражном немачком „Билду“, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, једини начин да Грчка отплаћује дугове јесте реструктурирање и да је договор могућ ако у разговорима буде учествовала немачка канцеларка Ангела Меркел.

„Договор може бити постигнут за једну ноћ. Али, канцеларка треба да учествује“, казао је Варуфакис.

Према његовим речима, програм рестриктивне штедње је пропао.

„Треба да почнемо испочетка. Морамо да направимо чишћење“, навео је Варуфакис.

„Ми не желимо више никакав новац“, рекао је Варуфакис немачком дневнику, одговарајући на критике да су Немачка и остале земље еврозоне Грчкој дале „превише новца“.

Према речима грчког министра финансија, Атина је спремна да пристане на сваки договор којим би био реструктуриран дуг.

У Бриселу су синоћ завршени преговори Грчке и представника Европске уније и Међународног монетарног фонда (ММФ) без договора.

Према изјавама из Европске комисије и даље постоје велике разлике између планова грчких власти и заједничких захтева Комисије, Европске централне банке и ММФ-а, а званичници Европске уније кривицу за неуспех сваљују на Атину, наводећи да није понудила ништа ново како би се обезбедило 1,6 милијарди евра за исплату ММФ-у до краја месеца.

Према извештајима медија, кредитори од Грчке траже спровођење мера којима би се буџету уштедело 5,8 милијарди евра, док грчка Влада предлаже уштеду до четири милијарде.

Неименовани званичник грчке Владе изјавио је да Грчка никада неће попустити пред захтевом за смањење пензија и плата или увођење додатних пореза на основне потрепштине, као што је струја, а Варуфакис је рекао „Билду“ да би Влада имала проблема у прикупљању пореза, уколико их кредитори принуде на превелико повећање.

„Звучи лудо, али тако је: што је већа стопа пореза, мања је жеља људи да плате, они онда осећају да имају право да више не плаћају“, казао је Варуфакис.