Порошенко остаје на власти још пола године

15-06-2015 09:22:06 | | / vostok.rs |


Тешко је оценити перспективе Порошенка на месту председника Украјине, пишу украјински медији.

Војни конфликт на истоку земље, децентрализација и економске реформе које је потребно спровести — управо ова питања ће одредити политичку будућност Порошенка. Притом, многи украјински политиколози веома скептично оцењују његов рад током прве године председништва.

„Ја сам један од највећих присталица Петра Порошенка и зато бих, наравно, желео да он остане два мандата. Међутим, последњи трендови су такви да је Кучма провео два рока, Јушченко — један, Јанукович — половину. Порошенко ће, највероватније, седети четвртину рока. Такво је расположење у друштву. Мислим да ћу кроз пола године остати једини његов присталица. Он је нас, друштво, обмануо у свему што је обећао, у свему што се од њега очекивало. Односно, није оправдао ниједну наду“, коментарише ситуацију лидер партије „Братсво“ Дмитриј Корчински.

Порошенко треба да извуче поуке из своје прве године на челу државе и ухвати се у коштац са реалним проблемима, сматра политиколог Андреј Золотарјев.

„Ако председник извуче поуке из прве године свог председништва и одмах се прихвати посла, а не буде се бавио информационим манипулацијама, то јест, најједноставније говорећи, ако престане да лаже и прихвати се не имитације, већ реалне модернизације земље, тада ће имати будућност“, сматра он.

Порошенко је дошао на власт за време ванредних председничких избора који су одржани 25. маја 2014. године. Избори су заказани након збацивања председника Виктора Јануковича од стране учесника тзв. Евромајдана.