Украјински неонацисти праве државу унутар државе

13-06-2015 11:36:01 | | / vostok.rs |


Изгледа да деловање нацистичких групација у Украјини коначно почиње да смета западним земљама.

Све чешће смо сведоци појединих изјава западних политичара о томе како би требало стопирати рад неонацистичких организација попут „Десног сектора“ и његових батаљона, који тренутно воде борбе на југоистоку Украјине и у склопу су украјинске војске.

О томе сведочи и недавно писање светских медија о томе да су амерички конгресмени одбили да усвоје законску одредбу којом би се одобрио део буџета за финансирање украјинског батаљона „Азов" од стране Пентагона. Конгресмен Џон Кониерс је тим поводом изјавио да је захвалан што је Представнички дом једногласно усвојио његове амандмане како би се осигурало да америчка војска не тренира чланове „одвратног неонацистичког Азовског батаљона, као и мере да се опасни преносни зенитно-ракетни комплекси, који су лаки за кријумчарење, држе подаље од ових нестабилних региона“.

Боље икад него никад

По том питању се огласило и Министарство спољних послова Русије оценивши да је америчком конгресу требало више од годину дана да увиди да Азов представља скуп фашиста који парадирају у униформама са амблемима хитлеровских СС јединица.

„Боље икада него никада“, стоји у саопштењу Министарства.

Према речима представника тог Министарства Александра Лукашевича, следећи логични корак био би да се најзад призна да је прошлогодишњи државни преврат у Кијеву био спроведен управо рукама припадника тог батаљона.

„Очигледно је да ни други батаљони Националне гарде Украјине, попут Ајдара и Донбаса нису ништа бољи, узимајући у обзир крваве злочине које чине спаљујући и убијајући становнике Одесе и Донбаса. Питање је само када ће званичници у Вашингону то желети да примете“, закључује Лукашевич.

Држава унутар државе

Да неонацисти у Украјини постају све јачи и да граде државу унутар државе говори и то да је вођа екстремистичке организације „Десни сектор“ Дмитро Јарош именован за саветника врховног команданта Оружаних снага те земље. О Јарошу је писао и француски лист „Насион пресе“ наводећи да је он својевремено уцењивао председника Украјине Петра Порошенка и након постављења на функцију саветника команданта дошао у прилику да „шпијунира украјинску војску и о томе подноси извештај Служби безбедности — политичкој полицији, која је подређена кијевском огранку ЦИА“, као и да његово именовање може имати негативне последице, што ће допринети насиљу над цивилима.

Поред тога, активисти Десног сектора су поводом недавног покушаја Порошенка да разоружа припаднике добровољачких батаљона одржали митинг у Кијеву и претили да ће спалити зграду администрације председника. Медији су писали и о недавном случају када су активисти бацили локалног руководиоца из места Ивано-Франковско у контејнер и провозали га по граду. Стиче се слика да украјинским неонацистима ни држава ни војска више не могу стати на пут. Поврх свега тога, „Десни сектор“ је у четвртак позвао све екстремисте који су због примирја напустили фронт да се припреме за потпуну мобилизацију. Представник те организације Андреј Стемпицкиј је том приликом изјавио да ће они ратовати упркос противљењу оних политичара који подржавају примирје.

Како су формиране екстремистичке организације

„Десни сектор“ представља савез радикалних националистичких организација Украјине у који су ушле различите екстремистичке групе које су учествовале у првим данима протеста Евромајдана у новембру 2013. године. Иницијатор стварања покрета била је свеукрајинска организација „Трозуб"“, у част Степана Бандере, контраверзног политичара и националисте који је основао Организацију украјинских националиста (ОУН). У мају прошле године, екстремисти радикалног „Десног сектора“ и њихове присталице током сукоба у Одеси запалили су зграду Дома синдиката. У пожару је погинуло на десетине активиста Антимајдана. Симбол Украјинске устаничке Армије (УПА) — трозубац на позадини црвено-црне заставе — односи се на милитантно крило ОУН.

Присталице Евромајдана активно су користили слоган „Слава Украјини!“ и устаљени одговор на њега „Јунацима слава!“. Овај слоган је настао у периоду Другог светског рата, као лозинка-поздрав чланова Организације украјинских националиста и Украјинске устаничке војске, чији лидер је био Степан Бандера.

Батаљон „Азов“ формиран је у мају 2014. године у Мариупољу. У његовом саставу се налазе јединице патролне службе милиције за специјалне намене МУП-а Украјине. Припадници „Азова" су познати на интернету и као „црни људи“. Војници Азовског батаљона користе неонацистички симбол волфсангел (вучју куку) на својим заставама и његови чланови отворено заговарају надмоћ беле расе.

Милош Ћурчин,