Рус, Американац и Италијанка вратили се са космичког путовања

12-06-2015 08:26:04 | | / vostok.rs |


Капсула космичког брода „Сојуз ТМА-15М” са три члана интернационалне посаде приземљио се у планирано време на територији Казахстана, речено је 11. јуна дописнику агенције ТАСС у подмосковском Центру за управљање летовима.

„Капсула се приземљила у планираном рејону приземљења, на око 145 километара југоисточно од града Жесказган” - прецизирали су у Центру за управљање летовима. Авион спасилачке службе ухватио је сигнал VHF-предајника капсуле и водио је до места слетања.

Ка месту слетања одмах су упућене спасилачке групе.



Са Међународне свемирске станице на Земљу су се вратили руски космонаут Антон Шкапљеров, астронаут НАСА Тери Вуртс и астронаут Европске свемирске агенције Саманта Кристофорети. Она је прва жена-астронату те агенције која је била на свемирској станици од 2001. године.

Посада МСС-42/43 задржала се на орбиталној станици готово месец дана. Првобитно је слетање на Земљу било планирано за 14. маја, али је била одложена због квара теретног свемирског брода „Прогресс М-27М” 28. априла.

На станици су остали космонаути Роскосмоса Генадиј Падалка и Михаил Корнијенко, као и астронаут НАСА Скот Кели. Посада нове експедиције кренуће на орбиталну станицу 24. јула свемирским бродом „Сојуз ТМА-17М”.