Србски филм се враћа на Косово

12-06-2015 08:08:16 | | / vostok.rs |


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић данас ће у Дому културе у Звечану свечано отворити први међународни „Косово и Метохија филмски фестивал“, који ће бити одржан од 11. до 14. јуна у Косовској Митровици и Звечану.

Први међународни филмски фестивал који се после 20 година одржава у србским срединама на Космету организује Канцеларија за Косово и Метохију у сарадњи са Европским културним форумом и општинама Косовска Митровица и Звечан.

У оквиру Фестивала, публици ће у Митровачком двору у Косовској Митровици и у Дому културе у Звечану бити приказано 37 домаћих и страних играних, анимираних и документарних остварења.

У домаћој селекцији су се нашли и филмови „Мали Будо“ редитеља Данила Бећковића, „Мамула“ Милана Тодоровића, „Ничије дете“ Вука Ршумовића и многи други.

„Фестивал који ће данас бити отворен у Косовској Митровици је од изузетног значаја за наше друштво и за опстанак наше културе на Косову и Метохији. У том смислу се надам да се фестивал неће задржати на једној години и само на северу Космета, већ да ће бити увод за једну и биоскопску и општекултурну активност по нашим енклавама јужно од Ибра, којима је, пре свега, та врста садржаја неопходна у њиховој борби за опстанак“, рекао је редитељ Данило Бећковић за Спутњик.

Он је додао да је његов филм „Мали Будо“ косовска публика већ имала прилике да погледа у оквиру премијерне турнеје прошле године. Тадашње реакције су, како каже, биле изузетно позитивне, чему се нада и на овогодишњем фестивалу.

„Велика ми је част што ће ’Мамула‘ бити приказана на првом фестивалу који се одржава у србским општинама на Косову. Веома је значајно да је таква манифестација покренута, пошто су филмски фестивали један велики генератор позитивне енергије. Надам се да ће људима с Косова овај догађај помоћи да забораве на своје свакодневне бриге на неко време и уживају у филмским остварењима“, каже за Спутњик редитељ Милан Тодоровић.

Публика ће на крају манифестације доделити две награде — за најбољи страни и најбољи домаћи филм.

Медијски покровитељи фестивала су ТВ Мост, РТВ Пулс, Радио Косовска Митровица и Радио Грачаница.

Маша Радовић,