„Срби на Крфу“, филм о страдању српске војске и народа Опширније: http://rs.sputniknews.com/kultura/20150610/2459878.html#ixzz3cfVWdSlm

10-06-2015 04:11:48 | | / vostok.rs |


Почело је снимање документарног филма „Срби на Крфу“, који хронолошки бележи једно од највећих страдања српске војске и србског народа – Албанску голготу. Филм доноси нове и до сада необјављене фотографије, као и видео-материјал који су забележиле савезничке армије током боравка српске војске у Албанији и њене евакуације на грчко острво Крф.

Премијера се очекује наредне године на том грчком острву.

Хронологију догађаја од тренутка велике аустро-угарске, немачке и бугарске офанзиве до доласка на Крф, презентује професор Филозофског факултета историчар др Милош Ковић. На аутентичним локацијама у Србији, Црној Гори, Албанији и Грчкој биће испричана и приказана сва страдања, страхоте и трагедија које су тих дана задесиле српску државу.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је да Министарство има законску обавезу неговања традиција ослободилачких ратова, али још важније, има дужност да будућим генерацијама помогне да науче нашу историју и усвоје најславније примере нашег народа.„Срби су из Првог светског рата изашли као победници, али су извукли и неке поуке. Надамо се да ће велике силе које о ратовима одлучују извући поуке и из Првог и из Другог светског рата и да се такви ратови више неће понављати“, поручио је Вулин.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је да су Министарство одбране и Војска Србије увек на располагању када су у питању тако велики државни пројекти.

„Ту смо да помогнемо да србска историја никад не буде заборављена и да будућим генерацијама оставимо на знање шта је све Србија прошла у њеној богатој историји“, рекао је Гашић.

На питање колико је средстава издвојено за снимање филма, ни ауторка ни министри нису желели да дају одговор.

Гашић је рекао да вредност филма није у новцу, већ у ономе што ће оставити будућим генерацијама, и да ће сваки динар бити потрошен транспарентно, док је ауторка филма Слађана Зарић навела да његово снимање кошта „неупоредиво мање него што би коштало да га ради приватна продукција“.

Филм реализује Радио телевизија Србије, у сарадњи са министарствима одбране и рада. Ауторка филма је Слађана Зарић, редитељка Ивана Стивенс, новинарка Весна Илић, директор фотографије Петар Вујанић. Продуценти филма су Снежана Родић Синђелић и Добривоје Илић.