Варуфакис: Време је за договор

09-06-2015 08:06:55 | | / vostok.rs |


Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је да је време да се у преговорима с кредиторима „заустави упирање прстом“ и да се две стране коначно договоре.

Варуфакис је новинарима у Берлину, након разговора са немачким колегом Волфгангом Шојблеом, рекао да је време да обе стране ураде свој део посла и да вишемесечни преговори уроде договором, преноси агенција Франс прес.

Грчки министар је састанак са немачким колегом оценио као продуктиван.

„Данашњи разговор ће бити од велике помоћи за проналажење крајњег решења“, рекао је Варуфакис.

„У историјском тренутку када су очи свих Европљана упрте у нас и када сви имају очекивања од нас, кључно је да успешно закључимо преговоре у корист свих Европљана, да склонимо политику у страну и обраћамо се једни другима као грађани Европе“, поручио је Варуфакис.

Грчка убрзано остаје без финансијских средстава, а са кредиторима још није постигла споразум о размени средстава за спровођење реформи.

Варуфакис је за немачки лист „Тагешпигел“ рекао да је најновији предлог кредитора Атини, ког је премијер Алексис Ципрас одбио, апсурдан.

„Такав предлог једино дајете ако уопште не желите постизање споразума“, рекао је Варуфакис и још једном поновио апел Атине кредиторима да грчки јавни дуг буде реструктуриран.