ПРЕМИНУО КЛАСИК ПОЗОРИШТА АПСУРДА СЛВОМИР МРОЖЕК

16-08-2013 05:07:12 | | / mojenovosti.com |

У Ници је у 84. години живота преминуо Славомир Мрожек,познати пољски писац и драматург, један од класика театра апсурда, јавио је поњски лист Gazeta Wyborcza не наводећи узроке смрти.

Пољски писац је последњих пет година живео на Азурној обали где се настанио после инфаркта и наставаио да об јављује код издавача „Wydawnictwo Literackie .“

Славомир Мрожек је рођен у селу Боженчину 1930.Почео је као новинар у краковском листу Дневник Пољске ( Dziennik Polski).Први фељтони су му објваљени 1950.,а три године касније излази му збормник под насловом „Практични полупанцири“.Без обзира на велики успех које је та књига имала међу читаоцима, Мрожек за свој први значајније књижевно дело сматра збирку „Слон“ објављену 1957.

Године 1958. извдена му је прва драма : били су то„Полцајци „ који су са великим јуспехом приказани у Драмском позоришту у Варшави.

Убрзо након отга, Мрожек се настањује у Италији, а неко време касније прелази у Француску.

У Пољској су му дела била збрањена за време владавине социјализма ,а у отаџину се вратиио тек 1996. Населивши се у околини Кракова.

Године 2002. преживео је инфаркт, после чега је прувремено био изгубиуо моћ говора, и могућност да пише.

На срећу, терапија је благотворно деловала ,па је велики полкски ис ветски драмски писац могао и даље да пише и тако је написао аутобиографију.

Светксу славу су му донеле његове драме које су га уврстиле међу класике позоришта апсурда.

Драме су у пррвдене на више од десет језика и изводе се на свим значајним сценама на свету.

Критика сврстава његов драмски опус у исти ред заједно са Самуелом Бекетом, Еженом Јонсеком и Томасом Бернхардом.

Укупно јње написао око 40 драма,амеђу најпозатије спадају „Танго „,“Краљ“, „Стриптиз „,“Љубав на Криму „, „Емигранти „.