АУТОРКА“50 НИЈАНСИ-СИВА“ ЗАРАДИЛА ЛАНЕ 95 МИЛИОНА ДОЛАРА

14-08-2013 11:05:41 | | / mojenovosti.com |

Британска списатељица,иначе домаћица, Ерика Леонард ,која пише под псеудонимом Е.Л.Джјемс ( Е.Л. Јамес),зарадила је у прошлој години за свој еротски роман „50 нијанси-Сива „( Фифтy Схадес оф Греy ) 95 милиона долара и тако према верзији часописа Форбс, који сваке године сачињава топ- листу десет најплаћенијих писаца света, постала рекодерка по приходима међу писцима на планети.

За своју лидерску позицију ауторка еротског романа „50 нијанси –Сива“ умногоме дугује формату електорнске књиге која је била и одлучујући факотр тако високом позиционирању јеног романа .
Поставши светски бестселер са тиражом од преко 40 милиона продатих примерака, порнороман „Педесет нијанси-Сива „ пролетос је стављен на списак најувредљивијих књига на полицама америчких библиотека.
Али то му није сметало не само да достигне рекордан тираж у свету, него и да га ускоро поставе у Њујорку као мјузикл.
Апсолутни лидер преходне три године на ранг- листи писаца са највећим зарадама , Американац Џејмс Патерсон, аутотор оштросижејних романа о психологу Алексу Кросе , ове године је на другој позцији .
Како примећује Форбс ,Патерсон има реалне шансе да се већ наредне године врати на прву позицију захваљуујући продаји својих књига која је на врло виоском нивоу са тенденцијом даљег раста.Само изнендни , али велики пораст продаје романа „50 нијанси-Сива “ привременмо га је померио са челне позције , која ће му свакако припадати још задуго, коментартише Форбс.
Подсећамо да је прошле године Патерсон, апсолутни шампион у књижевним приходима , зарадио 80 милона долара, и то пре свега захваљујући тантијемима из уговора склопљеног 2009. са издавачем Хацхетт Боок Груп о издавању 17 својих књига , од којих је досад изашло 10.
На трећој позицији се учврстила Сузан Колинс којој су „Гладне игре „ и други њени романи лане донели 55 милиона долара.
Како подсећа Форбс ,виоски приход списаатаљици је омогућла успешна екранизација њених дела која је у биоскопима од улазница инкасирала 690 милиона долара.
Аутор трилера Бил О'Рејли је прошле године зарадио 28 милиона долара на убиствима великана:“Убити Лиинколна „, „Убити Кенедија „.
Ове године је О'Рејл на четвртом месту, са два „убиства“, а колико ће тек зарадити кад ускоро објави и треће-„Убиство Исуса „ , пита се колумниста Форбса.
На петој позицији по заради продајом својих књижевних дела у прошлој години нашла се Данијела Стил која је пореским властима пријавила приход од 26 милиона долара.
Ова плодна списатељица је досада током своје берићетне књижевничке каријере објавила чак 128 књига, од којих су многе екранизоавне, па Форбс не пропушта да саопшти како је од филмова снимљених по делима Даниеле Стил на благајнама биоскопа лане инкасирано 600 милиона долара.
Да подсетимо : Даниела Стил је прошле године била на другом месту по всини зараде са приходом од 35 милиона долара , док је зарађених 28 милиона Стивену Кингу лане обезбило 3.место.
На овогодишњој топ -листи од десет писаца са највећим зарадама нашло се и место за Ден Брауна и Стивена Конга.