БРИКС ће наставити рад на формирању Развојне банке Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150523/2087920.html#ixzz3b3pOmc00

24-05-2015 03:01:50 | | / vostok.rs |


Земље БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) ће наставити рад на креирању демократског светског финансијског система и Развојне банке БРИКС-а, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Са становишта међународне економске заједнице, стварање БРИКС банке постаје сигнал Међународном монетарном фонду, Светској банци и осталим елементима система Бретон Вудса, да је неопходно да нешто промене, или ће добити алтернативу“, рекао је Рјабков.

Он је додао да земље БРИКС-а дуго времена заговарају реформу ММФ-а, али да то блокира Сенат САД.

Рјабков је изразио сигурност да ће у наредним месецима о томе бити озбиљних разговора, посебно на самиту у Уфи.

„Развојна банка БРИКС-а има значајне перспективе, с обзиром да много брже и успешније пролазимо кроз организациону фазу институционалног развоја“, наводи Рјабков.

Већ се разговара о конкретним питањима, као што су седиште банке и друга организациона питања, казао је он, додајући да је најважније да су земље БРИКС-а потпуно спремне да користе алате за решавање инфраструктурних проблема, преноси ТАСС.