Ранко Рајовић: „О ловцима на таленте“

11-08-2013 05:57:38 | | Разговарала. Славица ЈОВАНОВИЋ/ mojenovosti.com |

За оне неупућене МЕНСА значи Међународна организација која окупља високо, натпросечно интелигентне људе. Услов за чланство у Менси је решавање теста, тојест остваривање таквог резултата, који вас сврставају у горњих 2 % популације... Име МЕНСА се све чешће изговара као о расаднику младих, талентованих људи, али све чешће и као Организатора угледних, културних, спортских и других дешавања. Седиште МЕНСА Србије је у Новом Саду, а извршни директор је др. Ранко Рајовић, који је уједно и председник светског Комитета даровите деце.

Шта је заправо МЕНСА и када је основана?

Удружење Менса је формирано у Оксфорду, након другог светског рата и жеља је била након великих ратних разарања, да интелигенте користе на један другачији начин, значи за добробит човечанства. А први пут је дошла овде на ове наше просторе 1989. године. И ова стара МЕНСА СФРЈ била је четврта у Европи по броју чланова, седма у свету. Међутим, након разбијања Југославије, ми смо остали на неки начин раштркани у МЕНСИ , да би поново повели МЕНСУ у Новом Саду и после само три године и то треба посебно да се истакне те 3. год., то је апсолутно најбржи период, који је било која национална МЕНСА урадила и ми смо сада МЕНСА! Тај процес је трајао иначе последњих година. Тако да смо ми постали регионали центар за југоисточну Европу и наша Менса је формирала сва Менса удружења. Значи у Словенији, у Босни, у Македонији, у Црној Гори,помогли смо оснивање МЕНСЕ у Украјини и Русији. А, иначе задатак МЕНСЕ је да окупља младе интелигентне људе, да им помогне у њиховом усавршавању. Такође, желим да истакнем да ми у оквиру наше Менсе имамо центар за таленте "Никола Тесла", који окупља око четрдесеторо наше деце, који студирају на најпрестижнијим светским Универзитетима, као што су Босворт Кембриџ, Харвард, Стенфорд, Ломоносов итд.... И наравно, циљ је да једног дана сви они остану повезани, значи неизбежан је процес њиховог одлажења, не можемо то зауставити, али глобализација, губе се границе, битно ће бити за пар година, за десет година, где су наши људи, тако да је наш циљ да останемо повезани са њима, тако смо јачи!

Да ли је истина да је у МЕНСИ "наводно" највише полицајаца?

Не! Ми смо то само као занимљиву чињеницу објавили пре неколико месеци, да имамо чак и два милиционера унутар МЕНСЕ. Обојица су из Црне Горе. Један је био чак саобраћајни полицајац, па кад је видео да је његов капацитет много већи, он је онда одлучио на наговор председника Менсе Црне Горе, да упише факултет и ево га Марко Лакић сад ради у полицији и већ завршава факултет.

Да ли се "памет" злоупотребљава, односно да ли је на продају?! Бар кад су у питању људи из Менсе, има ли јуришника на чланове?


Не, људи из Менсе. Значи постоје ловци на таленте, који гледају најбоље студенте на факултетима, нуде им могућност за самосталне пројекте, велике зараде, тако да они имају знање, ти паметни људи, своје знање продају неком менаџеру, који је платио за њихов рад. Питање је колико ће то знање да се употреби . Наравно, да има злоупотреба, има и лепих примера, али у принципу чланови Менсе јесу на мети тих ловаца на таленте, ми не можемо да их заштитимо, ми само гледамо да нашим члановима Менсе пружимо овде у нашој држави могућност за усавршавање, а ако већ оду да остану повезани са нама.

Да ли је истина да тамо нека домаћица има већи коефицијент интелигенције IQ, од рецимо доктора наука?

То је у Америци! Оно је објављено као занимљивост, као што смо ми спомињали наше полицајце, тако и они кажу да је жена која је решила тест - домаћица! Међутим, када се погледа иза тога, та жена је само на папиру домаћица, јер она није запослена. Њен муж је познати научник, а она му помаже у његовим прорачунима, тако да је то дискутабилно. Рецимо, отприлике, као што је Милева Марић Анштајну радила прорачуне...

Организатор сте и Међународних дечијих шаховских игара. Окупили сте децу са три континента, из више од двадесет земаља света. Осим Анатолија Карпова, амбасадора Уницефа, гост је био и предесдник ФИДЕ Кирсан Иљумжинов, иначе председник бивше руске Републике Калмикије...

МЕНСА је само Организатор. Менса није профитабилно удружење, ми учествујемо као организатори, помажемо у логистици и свему ономе што се дешавало и јако смо задовољни. "Минаква" Нови Сад је Покровитељ. Овом приликом апелујем и на друге компаније да помогну организацију сличних окупљања, јер је то будућност. Окупљати децу, да се размењују искуства, да се стварају контакти, да Менса учествује и у сличним пројектима, али о томе ћемо другом приликом.