Мексички комуникациони сателит срушио се у Сибиру

16-05-2015 12:35:12 | | / vostok.rs |


Мексички комуникациони сателит лансиран на руској ракети типа „Протон-М“, нестао је неколико минута по лансирању.

„За сада није јасно шта се заправо догодило, али судећи по свему, у назначено време летелица се није одвојила од трећег нивоа ракете носача“, испричао је извор у космичкој индустрији и додао да су подаци о параметрима лета нестали минут пре одвајања мексичког сателита.

Према његовим речима, сателит „Мекс-Сат 1“ највероватније је изгубљен. „Мексички сателит ће највероватније бити проглашен изгубљеним јер неће моћи да обавља назначене функције. Његова предвиђена орбита била је на удаљености од 36.000 километара, а он тренутно вероватно нема ни хиљаде километара од Земље“, навео је извор и додао да ће бити стопирана сва лансирања ракета-носача типа „Протон М“ док се не разјасне узроци ове хаварије. Претходно је саопштено да се сателит срушио, највероватније, у области Чита у Сибиру.

Мексички сателит првобитно је требало да буде лансиран 29. априла, али је произвођач, компанија „Боинг“, тражила додатно време за проверу летелице.

Ово је друга космичка хаварија у протекла 24 сата: ноћас се нису покренули мотори космичког теретњака „Прогрес“, уз чију је помоћ требало да буде коригована орбита Међународне свемирске станице.

Друга свемирска летелица истог типа, "Прогрес М-27М", која снабдева Међународну свемирску станицу, а која због грешке у комуникацији није стигла на своју дестинацију, сагорела је прошле седмице изнад Тихог океана.

Летелица је лансирана 28. априла из центра Бајконур у Казахстану, али је после њеног одвајања од ракете контролна мисија је саопштила да више нема контакта с њом.

Летелица "прогрес М-27-М" носила је око 2,5 тона терета за посаду Међународне свемирске станице, као и копију Заставе победе, коју су совјетски војници у току битке за Берлин 1. маја 1945. поставили на зграду Рајхстага.