Панк- опера „Време Цигана „Емира Кустурице на фестивалу „Кубана „

05-08-2013 06:34:47 | | / mojenovosti.com |

Слави србски и светски филмски режисер Емир Кустурица стигао је у Анапу са својим орекетром“ Забрањено пушење „ ( The NO Smoking Orcestr) у којему свира ритам-гитару да би наступао на фестивалу „Кубана“ који се од 1-7 августа одржава на црноморској обали Краснодарског краја.

После представе Кустурица је говорио за дневник „Руску газету“( „Российская газета „).

„Назвати оперу панк-опером било је врло романтично,“ рекао је на почетку разговора прослављени режисер и наставио :
„Ми живимно у свету корпоративног капитализма, у свету апсолутно измешаном у поређењу са вредностима двадесетог века и зато желим да се држим подаље од културе мајмстрима.Чак и ако тако морам назавти оперу коју сам ја поставио пан-опером. Да, баш панк-опером, иако је панк умро, али зато : живео панк!.

_Први пут сте једно своје дело назвали опером.А зар сваки ваш филм није помало опера ?

Кустурица :А професори Париске филмске академије су нам тврдили да да је опера један од извора савремног филма.Од ње је филм узео на пример умеће да се ради с великим бројем људи .Радио сам и филм и оперу ослањајући са на наслеђе Пудовкина, Довженка,Фелинија.

О сину Стрибору.



-Један од коаутора „Времена Цигана „ је Ваш син Стрибор.

Емир Кустурица:Његов допринос је веома важан, Стрибор је урадио поетски прелаз међу песмама.Oн јеизванредан композитор и сада пише музику за филм који припремам по једном роману Достојевског.

Сиже Кустурице и Михића потпуно панковски

У свом осврту Андреј Васјањин, извешатач „Руске газете „ ,је опширно приказо радњу Кусутуричине и Бреговићеве панк- опере подсетивши при том читаоце да је опера „Време цигана „ премијерно изведена 2007. у париском позоришту „Бастиља „ и да је након тога успешно гостовала у Србији и Грчкој.

„Ако се панк схвата као ослобођење од капиталистичког ропства, онда сиже који су 80-их година сачиили Емир Кустурица и Гордан Михић за филм „Време цигана „ је био поптпуно панковски, и то онај исконски,“пише Васјањин.



Америчкој групи Bloodhun Gang забрањен наступ на фестивалу

Иначе, овогoдшњи фестивал „Кубана „ почео је у знаку скандала који је један од планираних састава ,позната америчка рок -група Bloodhound Gang , односно њен бас-гитариста Евил Џаред Хенеган, направила на концерту одржаном у Одеси кад је распојасани гитариста руском заставом обрисао међуножје и затим је бацио у публику.

То је изавало осуду и огорчење руске јавности и појединаца, а амрички амбасадор је осудвши тај чин назвао га недостојним

Због примитвног скрнављења руских државних симбола ,генерални продуцент „Кубане“Иља Островски није дозволио америчком рок -саставу Bloodhound Gang да наступи на фестивалу, а управа МУП Кранодарског краја поднела је против овог састава кривичну пријаву на основу члана 324.Кривичнпог законика РФ због кривичнпог дела скрнављења државних симбола , за што је запрећена затворска казна до три године.

Уколико главни окривењни ,бас -гитариста Евил Џаред Хаселхолф буде недоступан истражним оргснмима,

за њим ће бити расписна међународна потерница, а целој групи ће тарјно бити забарњен улазак у Русију.