Велика Британија излази из ЕУ 2016. године?

11-05-2015 09:42:15 | | / vostok.rs |


Референдум о изласку Велике Британије из састава ЕУ може бити одржан већ 2016. године, пише у понедељак „Дејли телеграф“, позивајући се на сопствене изворе.

Према подацима листа, премијер Уједињеног Краљевства Дејвид Kамерон, који је поново изабран на петогодишњи рок на изборима, одржаним 7. маја, „већ је отпочео разговоре на ту тему са својим европским колегама“.

Лист цитира Камерона који је рекао да ће „позвати европске лидере“ ради отпочињања преговора на тему враћања Лондону дела овлашћења, који су били предати Бриселу.

„Јасно је да званична лица разматрају могућност остваривања идеје о спровођењу референдума следеће године, након брзих преговора, на челу којих ће бити Камерон, (министар финансија) Џорџ Озборн и министар иностраних послова Филип Хамонд“, каже се у чланку.

„Извори су саопштили ’Дејли телеграфу‘ да је Камерон заинтересован за што бржи завршетак преговора, како би у што скорије време био одржан референдум“, пише лист.

Организација оваквог плебисцита до краја 2017. године била је једно од главних предизборних обећања лидера Конзервативне партије. Након што су конзервативци у среду освојили убедљиву победу на изборима, што им је дало право да формирају Владу,

Камерон је изјавио да неће одустати од идеје одржавања референдума.

Одмах након тога председник Француске Франсоа Оланд позвао је британског премијера у Париз на разговоре о међународним питањима, између осталих и о онима који се тичу ЕУ.